CE ESTE UN ANALFABET FUNCŢIONAL?

CE ESTE UN ANALFABET FUNCŢIONAL?

Te uiți la imaginile unui film, dar nu le dibuiesti înțelesul profund.

Citești, intri în menajeria cuvintelor sau în universul lor îmbietor, însă ieși la fel cum ai pătruns. Nu reușești să le percepi sensurile, să realizezi conexiunile mentale juste, distorsionezi faptele, nu distingi particularul de general, ajungi la concluzii aberante, care sunt la ani lumină distanță de intențiile autorului. Ai trecut prin școală degeaba.

Sincer, mă îndoiesc că ai pricepe, chiar dacă ți s-ar desena.

Ești ceea ce se cheamă un analfabet funcțional, în termeni de specialitate.

Sforăie cât vrei după mici și bere, fii ce ești 24 de ore din 24, tapetat cu bani și cablat la manele, rămâi un rebut, cu importanța unei râme.

Doamne, câți straiță-n vânt și cu fițe am întâlnit în ultimele zile, după cel mai recent articol al meu – vezi AICI

#

Calci într-un rahat de câine pe stradă. Bâzâie insistent o muscă pe lângă tine. Cum s-ar interpreta dacă ai începe să te cerți cu excrementul sau cu musca? S-ar gonfla penibilitatea ca un dirijabil. Cei interesați au ocazia să-și dea seama, de aici, de ce nu răspund unora, fără importanță, care vor să se remarce pe seama mea.

#

Când mă înjură proștii, ghiolbanii și veleitarii, înseamnă că le-am deranjat piticimea mentală dintre două râgâieli. Și mă simt ok. recunosc. Îmi place teribil să le răsucesc cuțitul în rănile complexelor, pe care vor să le ascundă prin bravadă și vociferări. Să sufere măcar, dacă n-au alt rost în lume!

ALEXANDRU PETRIA

Categoria: ANALIZE-COMENTARII