duminică, martie 29, 2020
2.8 C
Bistrița
More

  CÂT MAI RĂMÂNE PSD LA GUVERNARE???

  Must Read

  VIDEO: Daniel Suciu a donat în Sg. Băi 200 de măști, 50 de vizete și pachete cu alimente pentru vârstnici

  În acțiunea de împărțire a materialelor de protecție în Sg. Băi către personalul sanitar, polițiști sau...

  30: România începe să își numere morții

  România își numără morții! Un bărbat de 74 de ani din județul Hunedoara a murit din cauza...
  Alin Cordoshttp://www.propolitica.ro
  ziar editat de MEDIA PROMPT COMMUNICATION SRL

  În urmă cu o săptămână se anunța un adevărat război în PSD între cei de la centru și liderii locali, renumiții „baroni”. Votul dat de Comisia de Cod, al cărei președinte era acum câteva zile Valeriu Zgonea, a decis ca alegerea președintelui CJ să se facă prin vot indirect. Acest lucru era susținut de Victor Ponta cu tărie săptămâna trecută, dar după o întâlnire cu președinții de CJ-uri situația s-a schimbat.

  Miercurea trecută, presa vuia cu informația apărută pe surse că vicepreşedintele PSD Marian Oprişan i-a cerut, în BPN, demisia lui Valeriu Zgonea din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, ca urmare a adoptării în Comisia de Cod electoral a votului indirect pentru preşedinţii de CJ. Sursele citate au arătat că Zgonea i-a spus lui Oprişan în şedinţă că îşi dă oricând demisia, că nu a greşit cu nimic, întrucât PSD are doar cinci voturi în Comisia de Cod electoral.

  În aceste condiții, premierul Victor Ponta a arătat susținere față de Valeriu Zgonea, afirmând despre nemulţumirile social-democraţilor privind decizia din comisia de cod electoral ca preşedinţii de CJ să fie aleşi prin vot indirect, că aceasta e propunerea care a întrunit majoritatea, adăugând că „trebuie să ne supunem votului”. Președintele PSD a mai spus că „există o poziţie divergentă: una susţinută de către domnul Zgonea şi de către mine şi alta susţinută de către domnul Marian Oprişan privind cum să voteze parlamentarii noştri referitor la modul de alegere a preşedinţilor de CJ”.

  La o săptămână distanță, poziția exprimată de Victor Ponta pare că s-a schimbat la 180 de grade. De la un susținător al votului indirect pentru președinții de CJ, acum liderul social-democraților a devenit împăciuitor, fiind adeptul unui consens cu privire la modalitatea de alegere a președinților de CJ. Astfel, Victor Ponta a declarat după întâlnirea cu președinții de CJ-uri că „putem schimba votul indirect pentru alegerea președintilor CJ dacă avem consens între partide”.

  Mișcarea lui Victor Ponta pare, la o primă vedere, ca fiind o cedare a acestuia la presiunile conducătorilor din județe, dar și o nouă victorie a „baronilor” locali asupra președintelui PSD. Nu este pentru prima dată când Victor Ponta cedează în fața acestora după alegerile prezidențiale, acesta trebuind să se recunoască „învins” și în luna decembrie, atunci când se punea problema despre o posibilă demisie din partid a liderilor PSD care ocupă și funcții administrative de conducere. Atunci, ca și acum, tot Marian Oprișan a dat tonul nemulțumirilor din teritoriu.

  În PSD se observă o anumită regulă pe care o respectă liderii din teritoriu. Aceștia sunt dispuși să îl țină pe Victor Ponta în fruntea partidului și la Guvern, atâta timp cât îi lasă în pace și nu se ia de ei. În momentul în care se încearcă să se interfereze în treburile lor, aceștia reacționează și îl amenință pe liderul PSD. Până acum lucrurile le-au cam reușit, deoarece Victor Ponta nu este dispus să piardă niciun parlamentar din actuala majoritate care îi asigură funcția de prim-ministru. Fiecare lider din teritoriu al PSD are influență asupra a cel puțin 2 parlamentari.

  Totodată, se mai punea și problema efectivului PSD pentru alegerile locale. Marian Oprișan amenințase că trei sferturi din șefii de CJ aflați în funcție nu vor mai candida dacă votul indirect se menține. Acest lucru ar fi însemnat, unu la mână că vor susține altă formațiune, doi la mână că vor lăsa PSD cu ochii în soare în următorul legislativ.

  Victor Ponta, pe lângă problemele legate de păstrarea majorității, se vede nevoit să încerce să își păstreze controlul asupra partidului. Funcția de prim-ministru îi poate pune în pericol influența pe care o are în partid. După prezidențiale, forța lui Victor Ponta a scăzut, iar acest lucru a dus la o revenire în prim-planul politicii a baronilor locale. Ce tabără va câștiga se va decide la Congresul PSD. Însă, un semnal va fi reprezentat și de Consiliul Național al social-democraților acolo unde s-au înscris Valeriu Zgonea – preşedintele Camerei Deputaţilor, Rovana Plumb – ministrul Muncii şi vicepreşedinte PSD, Gheorghe Nichita – vicepreşedinte PSD, Marian Oprişan – preşedintele UNCJR şi vicepreşedinte PSD şi Constantin Niţă – vicepreşedinte PSD.

  Articolul precedentSe întorc ???
  Articolul următorCU BANI DE LA STAT
  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Latest News

  VIDEO: Daniel Suciu a donat în Sg. Băi 200 de măști, 50 de vizete și pachete cu alimente pentru vârstnici

  În acțiunea de împărțire a materialelor de protecție în Sg. Băi către personalul sanitar, polițiști sau vânzătoare, deputatul Daniel Suciu a...

  30: România începe să își numere morții

  România își numără morții! Un bărbat de 74 de ani din județul Hunedoara a murit din cauza infectării cu coronavirus.

  29 de decese sunt raportate până la această oră din cauaza infectării cu COVID 19

  Toate aceste decese au fost raportate către INSP din teritoriu în cursul nopții și în această dimineață. Toate persoanele decedate sunt...

  Trei bistrițeni au fugit din izolare, dar au ajuns în carantină. Aproape 500.000 de lei este cuantumul amenzilor date pentru nerespectarea OM 3

  În ultimele 24 de ore, pe raza judeţului nistru, au fost angrenaţi în activităţi specifice peste 200 de poliţişti, 89 de jandarmi...
  - Advertisement -

  More Articles Like This

  - Advertisement -