Cardinalul Iuliu Hossu a fost onorat și de Bistrița.

Cardinalul Iuliu Hossu a fost onorat și de  Bistrița.


Statuia care are o lungime de 2,70 metri a fost amplasată chiar în fața edificiului care adăpostește Biserica Greco-Catolică Protopopială “Buna Vestire”  de pe strada Gării  Nr. 13  din municipiul  Bistriţa.  Evenimentul dezvelirii a fost precedat de un parastas oficiat un sobor de preoţi şi  Ps. Sa dr. Florentin Crihălmeanu în biserică. De la parastas nu au lipsit, preşedintele CJ BN, Radu Moldovan, primarul Ovidiu Teodor Creţu, prefectul Ovidiu Frenţ, deputaţii Doina Pană, Ionuţ Simionca, viceprimarul Cristian Niculae,consilierii judeţeni Constantin Braşoveanu, Ovidiu Florean, şefi de deconcentrate.

Dezvelirea statuii a fost făcută de   Ps. Sa dr. Florentin Crihălmeanu, Radu Moldvan şi primarul Creţu, după care prelaţii prezenţi în frunte cu Prea Sfiinţa Sa Crihălmeanu au oficiat au oficiat un Te Deum şi au binecuvântat statuia. A urmat o depunere de coroane şi defilarea a gărzii de onoare.

 

Dezevelirea statuii a fost urmată la Centrul  Cultural Dacia de un   simpozion  cu tema: “Contribuţia Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, la făurirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918”. Vor conferenţia: Ps. Sa dr. Florentin Crihălmeanu, Prof. dr. Gheorghe Cipăianu, Dr.  Cornelia Nicoleta Vlașin, Cercet. șt.I dr. Remus Câmpeanu.

 

Programul continuă și duminică, 18 noiembrie, la Biserica Greco-Catolică Protopopială ” Buna Vestire” , unde, la ora 10.00, de la ora 10.00, va fi celebrată Sfânta Liturghie celebrată de către Ps. Sa  dr. Florentin Crihălmeanu, urmând ca, de la ora 12.00, Preasfinţia Sa, să  prezinte  Expoziţia documentară: “Iuliu Hossu, Păstor al românilor și Mărturisitor al credinței”. În continure, de la ora 13.00, este programată Binecuvântarea  Muzeului “Cardinal Iuliu Hossu”.

Statuia care are o lungime de 2,70 metri, fiind  modelată în lut de artistul plastic reghinean, Simion Moldovan.  Ea va fi turnată în ipsos, ceară și, mai apoi, în bronz în atelierul unui alt artist, turnător, Santa Csaba din Sovata, urmând să ajungă la Bistrița pe parcursul zilei de miercuri, 14 noiembrie.

„Sunt foarte încântat că pot să reprezint sculptural pe Iuliu Hosu, un preot care în perioada tulbure a ajutat foarte mult populaţia din Transilvania. Este cel care a citit proclamaţia de Unire a Transilvaniei cu România, iar după anii 44, cu domiciliul forţat până la moarte, ceea ce înseamnă un destin foarte tulburător. Cu atât mai mult, trebuie să nu-l uităm. Este o coloană a spiritualităţii Transilvane. Pe umerii acestui om s-a clădit ceva şi de aceea noi nu trebuie să îl uităm” a declarat Simion Moldovan pentru glasulvailor.ro

Categoria: EVENIMENT