CAMERA DEPUTAȚILOR: ALDE a votat alături de opoziție revenirea la două tururi de scrutin! Ce spune liderul grupului PSD, Daniel Suciu?

CAMERA DEPUTAȚILOR: ALDE a votat alături de opoziție revenirea la două tururi de scrutin! Ce spune liderul grupului PSD,  Daniel Suciu?

Deputații ALDE au votat alături de opoziție, proiectul de lege referitor la revenirea la alegerea primarilor în două tururi, iniţiat de PNL. Acesta a fost retrimis, miercuri, la comisia de specialitate, după ce propunerea de respingere nu a întrunit voturile necesare.

Proiectul avea raport de respingere din partea comisiei de specialitate, iar la vot s-au înregistrat doar 158 de voturi pentru respingere, faţă de 165 necesare. Varujan Vosganian a arătat că „grupul ALDE a votat in corpore pentru alegerea primarilor în două tururi”.

„Am trei remarci de făcut. În primul rând, aş vrea să precizez că asta nu înseamnă că avem divergenţe cu colegii din PSD, în cadrul coaliţiei sau că dorim să rupem coaliţia. În programul de guvernare, care este pactul nostru politic, noi nu am avut nicio precizare referitoare la această temă, rămânând la îndemâna fiecărui grup parlamentar. Dacă păstrăm alegerile într-un singur tur, alegerile se transformă într-o iluzie, pentru că veţi vedea că peste 90% dintre primari rămân în funcţie. Ce aţi fi făcut dacă am fi avut alegeri pentru preşedinte într-un singur tur din ’90 încoace?”, a argumentat Varujan Vosganian.

Liderul deputaţilor PSD, Daniel Suciu, a afirmat că social-democraţii nu susţin inițiativa, potrivit G4Media. „Nu ne este frică pentru că de fiecare dată vă batem la alegerilor locale de nu vă vedeţi, de fiecare dată când pierdeţi încercaţi altceva (…) Conform legii, astăzi primarii se aleg într-un singur tur. Nu vreţi să ne bateţi în alegeri şi speraţi de fiecare dată că găsiţi nişte chichiţe să vă daţi câte o şansă? Poporul alege la urne indiferent cum s-au organizat alegerile uninominal, pe listă, într-un prim tur sau în două tururi, PSD a câştigat alegerile locale. Faceţi la fel!”, le-a transmis Suciu deputaţilor liberali.

PSD se opune revenirii la alegerea primarilor în două tururi de scrutin deoarece ar fi principalul pierzător al acestei proceduri. Pe legea actuală, social-democrații au reușit în 2016, în premieră după Revoluție, să câștige toate primăriile din Capitală.

 

Categoria: Politica