BZI.RO: Nemtii de la Leoni AG ar putea muta o parte din productia din Romania in alte tari din Europa de Est.

BZI.RO:  Nemtii de la Leoni AG ar putea muta o parte din productia din Romania in alte tari din Europa de Est.

Salariile prea mari din Romania pun pe fuga pe unii producatori de componente auto. Nemtii de la Leoni AG ar putea muta o parte din productia din Romania in alte tari din Europa de Est.

Compania Leoni AG, producator de sisteme de cablare si panouri de bord auto, are 16.000 de angajati in tara noastra si acum anunta ca ar putea muta o parte din productia din Romania in alte tari unde sunt costuri de munca mai mici, precum Moldova si Ucraina.

Informatia a fost transmisa Ministerului Economiei de Onoriu Dan, ministru consilier in cadrul Biroului de Promovare Comerciala Economica (BPCE) din Berlin.

„Conducerea concernului (Dieter Belle – CEO) anticipeaza o scadere a vanzarilor in anul curent si reducerea locurilor de munca. Afluxul mare de comenzi din cursul anului trecut, in conditiile unui numar insuficient de angajati, indeosebi la locatiile de productie din Romania, s-au dovedit obstacole dificile, prin faptul ca au trebuit facute angajari masive, ajungandu-se la 16.000 de angajati, chiar in anul in care salariul minim a fost majorat (neasteptat de mult) la 1,40 euro/ora. Aceasta situatie are drept efect ca, in loc sa ofere o marja de profit estimat de 7%, proiectele din Romania, cu o cifra de afaceri de circa 300 milioane euro in urmatorii 6-7 ani sa asigure profituri de numai 2%, inainte de taxare si asta numai in conditiile unei restructurari care va inghiti circa 25 de milioane de euro’, informeaza Onoriu Dan.

Potrivit acestuia, compania Leoni AG a precizat ca analizeaza posibilitatile de redimensionare a locurilor de munca in tarile in care costul fortei de munca a crescut (cazul Romaniei), ‘astfel incat acestea sa fie reduse de la 9.000 in prezent, la 5.000’.

‘S-a precizat insa ca grupul Leoni nu va renunta, in nici un caz, la locatia de productie Romania, ci va transfera o parte din productia realizata aici in alte tari din Europa de Est, cu costuri de munca mai mici, precum Moldova si Ucraina, unde salariile sunt de numai 60-70% din nivelul de salarizare al Romaniei. In Europa de Est, Leoni are fabrici in Polonia, Romania, Rusia, Serbia, Slovacia si Ucraina’, spune oficialul.

Categoria: EVENIMENT