luni, aprilie 6, 2020
2.8 C
Bistrița
More
  Acasă Blog

  Zorin Diaconescu: ” În Radio, unele lucruri nu s-au schimbat: Originalitatea este în continuare cheia creației, drumurile bătătorite sunt doar pentru navetiști și sezonieri„

  0

  Pe Zorin Diaconescu l-am cunoscut personal abia după ce a venit, definitiv, la Bistrița. În schimb,am avut norocul să învăț despre jurnalismul sportiv de la foștii lui colegi  de la Radio Cluj. Cu siguranță, știindu-l acum pe Zorin, marea mea părere de rău este că nu am avut șansa să lucrez alături de el în epoca de aur a radioului clujean. Și, pentru că tot e aici, eu i-am pus niște întrebări, el a răspuns…

  1. Despre tine, Zorin Diaconescu s-au scris multe, tu însuți fiind o istorie vie a radioului clujean, al Clujului ALTFEL. Cum te-ai descrie, acum, la șapte decenii de viață?

            Fac parte din: ultima generație care a absolvit liceul cu 11 clase, facultatea de litere cu 5 ani, sunt un fugar din învățământul secundar, cred că Donath 160 (adresa Radio Cluj) face parte din destinul meu, am început colaborarea în 1968, păstorit de Cornel Udrea și m-am întors în 1991 cu ajutorul lui Radu Țuculescu și Horia Bădescu. Am făcut echipă cu Florin Zaharescu între 1994 și 2006. Am făcut greșeala să cred că radioul public va fi veșnic cel pe care l-am cunoscut în 1968. Normal că soarta mi-a răspuns cu o palmă – am zburat 120 km și a început experimentul TV Bistrița. Acum nu mai sunt decât un supraviețuitor care își amintește cum era să tastezi la mașina de scris, sa developezi fotografii în camera obscură, să faci montaj tăind banda de magnetofon cu foarfeca și lipind-o cu scotch… Unele lucruri nu s-au schimbat, chiar dacă mulți sunt de altă părere. Originalitatea este în continuare cheia creației, drumurile bătătorite sunt doar pentru navetiști și sezonieri.

  2. Filolog, profesor de limba și literatura engleză: cum ai ajuns în Radio Cluj?

            Inițial am fost angajat la TV, era nevoie de un redactor care să vorbească limba germană la nivel de vorbitor nativ. Când m-am mutat la Radio, prietenii au spus că m-am tâmpit: eram fascinat de actualități, iar în jargonul de interior departamentul era numit “batalionul disciplinar”. Să te muți de la “cultural” la “munca de jos” li se părea de neînțeles. Acolo s-a cimentat și prietenia mea cu Florin Zaharescu. Împreună cu colegii de la celelalte “regionale” am purtat un război pe care l-am pierdut – un canal regional la paritate cu “România Actualități”. Pâinea și cuțitul fiind la București, nu aveam cum să câștigăm.

  3. În cartea ”Legenda Cavalerilor Absenți” scrisă de Leonida Neamțu, apar două personaje: Poetul și Pictorul. Le poți identifica între scriitorii și artiștii clujului cultural din perioada 1960-1980

            Desigur. O zice chiar autorul: “O adevărată prietenie se poate hrăni din orice, și, afirma unii ce se pricep, dintr-o dusmanie. (…) Sigur este ca amicitia dintre Pictor și Poet nu  s-a bazat pe tăcere – da de unde! – ci mai ales pe contraziceri sau certuri destul de violente ce n-au degenerat în bătaie pentru motivul simplu ca lupta ar fi fost inegală, o înțelegea prea bine și o parte si cealalta, Pictorul era prea voinic, cheresteaua sa, ca anvergura, o depășea cu mult pe cea  a Poetului”. Sunt două personaje “de sinteză”, întrupează însușirile mai multor contemporani, anecdoticul din carte nefiind pe primul plan, unde, nerostită, era lupta cu conformismul.

  4. Hier stehe ich, ich kann nicht anders. Gott helfe mir. Amen!. Sunt cuvintele reformatorului Martin Luther spuse la Worms în 1521. Cum le comentează Zorin Diaconescu, cum le simte cuvintele acestea?

            Nu suntem răspunzători că ne-am născut. Nu avem cum să evităm, până la urmă, nici moartea. Ce se întâmplă între cele două evenimente e o chestiune de demnitate, de stil, de eleganță.

  5. Traducător fiind, ce ți-ai fi dorit să traduci din limba și cultura germană: Schiller, Goethe, Hesse , Thomas Mann sau din marii filozofi germani?

            Nici unul din cei mai sus. Pe lista mea de favoriți: Erich Maria Remarque, Gottfried Keller, Friedrich Dürrenmatt, Max Frisch.

  6. Ce mai scrie Zorin Diaconescu?

            “Dezordinea durabilă” – un eseu în care încerc să fac față zilei de mâine, de nimeni cunoscută, dar inevitabilă.

  Intervenții grele pentru pompierii militari și civili: 5 incendii de vegetație în BN

  0

  Pompierii militari și voluntari intervin la mai multe incendii de vegetație uscată pe raza județului : un incendiu in loc. Lunca Ilvei ( Garda de Intervenție Sângeorz Bai, SVSU ȘI CLSU), un incendiu in cartier Lusca, Nasaud ( Secția de Pompieri Nasaud, CLSU Nasaud și Nimigea), trei incendii in localitatea Nușeni ( CLSU Nușeni, Garda de Intervenție Beclean și Detașamentul de Pompieri Bistrita) și localitatea Saniacob ( Punctul de lucru Lechinta) 

  intervențiile sunt dificile, mai ales in condiții de vânt și din cauza accesului greu sau imposibil pentru autospecialele de intervenție. Facem, din nou, un apel la responsabilitatea cetățenilor cu privire la respectarea măsurilor de prevenire a incendiilor in momentul in care igienizează deșeurile vegetale in curți și grădini. De asemenea, reamintim interdicția de a curăța prin ardere terenurile agricole fără avizele de specialitate de la Agenția de Protecția Mediului.

  Raed Arafat : Ar fi bine să începem să ne acoperim nasul și gura când ieșim în spațiul public

  0

  Secretarul de stat Raed Arafat a transmis duminică un mesaj în care îndeamnă populația să intre într-o nouă logică: să nu mai iasă din casă fără să își acopere gura și nasul la ieșirea din casă, indiferent dacă există sau nu există vreun simptom de coronavirus. Arafat spune că cine nu găsește mască la farmacie poată să-și acopere gura și nasul cu „orice altă formă de material”. Cine își improvizează acasă o mască „nu uitati sa o spalati zilnic cand va intoarceti acasa, si sa o calcati”, a indicat Arafat. Mesajul lui Arafat vine în contextul în care deja în Iași, Maramureș și Galați s-a impus cetățenilor obligativitatea acoperirii gurii și nasului când ies din casă.

  Mesajul integral:

  „Cand am vorbit la inceputul pandemiei despre purtarea mastii de persoanele din strada, idea generala pe plan mondial a fost ca acest lucru nu are rost si au existat explicatii pertinente de ce sa nu devina purtatul mastii o practica generala, aceasta fiind recomandata numai persoanelor cu simptome. Unul din considerente a fost si lipsa majora a mastilor si necesitatea in primul rand de a le asigura personalului medical.

  Recent insa, luand in considerare modul de raspandire a virusului inclusiv de la persoane infectate dar asimptomatice, mai multe autoritati pe plan international au inceput sa recomande purtatul mastii, sau a orice alta forma de material de protectie pentru nas si gura, oriunde mergem in spatiile publice, in mijloacele de transport in comun sau cand suntem la intalnire cu altii. Dovezile recente arata ca acest comportament poate reduce raspandirea virusului care cauzeaza COVID 19 in comunitate.

  Este cunoscut faptul ca nu prea gasim masti simple in piata si faptul ca in cazul in care gasim preturile pot fi exorbitante. De aceea au inceput sa apara alternative ce pot fi realizate acasa de oricine ca sa le poarte cand iese din casa.

  Va dura pana ne vom obisnui cu aceasta practica dar din ce vad si din informatiile pe care le avem, ar fi bine sa incepem sa aplicam aceasta practica cat de repede posibil, indiferent de cine ar rade de noi si cat de haios sau ciudat am arata.

  Masurile luate pana acum de autoritatile din Romania au fost unele cu impact pozitiv, purtarea mastii sau a orice material care poate impiedica ca particolele care se raspandesc cand vorbim, tusim sau stranutam, sa ajunga la altii sau la noi si sa duca la raspandirea virusului, ar fi o masura suplimentara care sa vina in sprijinul celor care se lupta cu acest virus si in sprijinul nostru a tuturor pentru a ne proteja si a proteja pe altii.

  Aduceti-va aminte, nu este nevoie de masca medicala ca sa va protejati si sa protejati pe altii… puteti improviza!

  Totodata daca faceti acest lucru si va confectionati o masca acasa, nu uitati sa o spalati zilnic cand va intoarceti acasa, si sa o calcati.

  Nu uitati ca numain impreuna putem invinge acest virus!”.

  La granițele județului BN cu Suceava, Maramureș, Mureș și Cluj sunt instalate noi filtre

  0

  La solicitarea prefectului județului, Stelian Dolha începând de astăzi, 5 aprilie, au fost instalate echipaje mixte la punctele de intrare în județ și municipiu.

  Filtrele fixe au fost instalate încă din cursul dimineții în Tiha Bârgăului și Pasul Tihuța pentru intrarea-ieșirea către județul Suceava și în Dealul Ștefăniței pentru limita cu județul Maramureș. Alte filtre au fost instalatate în comuna Braniștea, pentru ieșirea spre Cluj și Teaca pentru județul Mureș, dar și pentru supravegherea situației epidemiologice din localitatea Pintic. Pentru municipiul Bistrița filtrele sunt instalate la ieșirea dinspre cartierul Unirea, respectiv ieșirea către orașul Năsăud.
  ”Pentru siguranța locuitorilor din Bistrița-Năsăud este nevoie de întărirea filtrelor dar și de verificarea minuțioasă a justificării deplasării la zeci sau sute de kilometri distanță a locuitorilor din județele vecine. Chiar dacă măsurile luate la nivel județean, inclusiv cele referitoare la documentele care însoțesc situațiile de excepție pentru care se permite deplasarea pot părea mai restrictive, toate au fost adoptate în interesul locuitorilor acestui județ. Am convingerea că vom reuși, împreună, printr-un efort comun al tuturor celor din linia 1 dar și al locuitorilor județului, sa trecem cu bine peste aceasta perioada de cumpănă” a declarat prefectul Stelian Dolha.

  APEL PENTRU UN PLAN NAȚIONAL susținut de toate partidele politice PENTRU COMBATEREA EFECTELOR CRIZEI PROVOCATE DE PANDEMIA DE CORONAVIURS

  0

  Scrisoare deschisă adresată președinților partidelor parlamentare:

  Domnului Ludovic Orban – Președinte PNL

  Domnului Dan Barna – Președinte USR

  Domnului Kelemen Hunor – Președinte UDMR

  Domnului Victor Ponta – Președinte Pro România

  Domnului Călin Popescu Tăriceanu – Președinte ALDE

  Domnului Eugen Tomac – Președinte PMP

  Domnului Varujan Pambuccian – liderul Grupului parlamentar al minorităților naționale

  APEL

  pentru realizarea unui

  PLAN NAȚIONAL

  susținut de întreaga clasă politică

  PENTRU COMBATEREA EFECTELOR CRIZEI PROVOCATE DE PANDEMIA DE CORONAVIURS

  Stimați Președinți ai partidelor parlamentare,

  România traversează cu siguranță cea mai gravă criză socială și economică,pe timp de pace, din ultimul secol. Este o situație pe care nimeni nu a mai experimentat-o până acum și ale cărei consecințe sunt încă foarte greu de estimat.

  În aceste momentegreleeste vital să luăm decizii eficiente și rapide pentru evitarea unor situații teribile pe care deja le-am văzut în alte țări și care pot avea efecte incalculabile în sistemul de sănătate, în economie, în educație și, în general, în viața socială din România.

  Nu mai estetimp pentru dispute politice și confruntări sterile. Nu mai este loc de calcule electorale sau de interese de partid.Trebuie să admitem că,de la momentul primelor alerte transmise de Organizația Mondială a Sănătății până în prezent, clasa politică din România s-a comportat cu mult sub așteptări! Discuțiile despre alegerile anticipate și despre alte mize politice mărunte sau declarațiilecare minimalizauavertismentele venite din afara țării au întârziat nepermis de mult deciziile vitale pentru pregătirea țării în fața pandemiei. Lipsa totală de dialog dintre Putere și Opoziție, dintre Guvern și Parlament sau dintre partidele politice parlamentare se răsfrâng deja în mod negativ asupra cetățenilor, care așteaptă mult mai mult din partea celor pe care i-au ales.

  Pierdem zile vitale atunci când partidele depun inițiative în Parlament, care apoi sunt preluate de Guvern ca Ordonanțe de urgență într-o formă neaprofundată, pe care Parlamentul le modifică din nou pentru a corecta erorile scăpate, iar, la final, alți parlamentari să le atace la Curtea Constituțională ca săîmpiedice intrarea lor în vigoare!

  În același timp, există și un concurs total contraproductiv între diferiți parlamentari de a avansa tot soiul de propuneri economice și sociale, fără discernământ, fără analize fundamentate, care pot crea dezechilibre și mai mari în societate și în economie, pe lângă cele provocate deja de această pandemie.

  Toate aceste lucruri trebuie să înceteze imediat! De această dată, din păcate, miza este chiar sănătatea sau viața cetățenilor români!

  NU MAI ESTE TIMP DE DISPUTE! NU NE MAI PERMITEM ÎNTÂRZIERI ȘIGREȘELI!

  Pentru fiecare zi irosită, pentru fiecare decizie greșită, prețul plătit de toți românii este prea mare!

  În calitate de președinte al Camerei Deputaților, fac un apel către toți președinții partidelor parlamentare:să punem capăt imediat disputelor politice!Să lucrăm împreună pentru a realiza urgent un PLANPENTRU ROMÂNIAcare să ne ajute să traversăm cu bine aceste momente de criză!Cu pierderi cât mai puține pentru cetățeni!

  România are nevoie de UN PLAN NAȚIONAL care să ofere coerență și viteză maximă în aplicarea unor măsuri vitale pentru oameni și pentru economia țării!

  Am convingerea că fiecare partid are experți și specialiști în diverse sectoare de activitate, care pot venicu soluții bune pentru România. Haideți să lucrămÎMPREUNĂ! Să îi invităm alături pe experții din mediul financiar, din mediul academic, din mediul de afaceri, din agricultură și din alte sectoare vitale pentru economie și pentru societate. SĂ PUNEM TOATE PROPUNERILE PE MASĂ, SĂ LE ANALIZĂM ÎMPREUNĂ, PENTRU A AJUNGE LA CEA MAI BUNĂ FORMĂ A UNUI PROIECTPENTRU ȚARĂ CARE SĂ AIBĂ SUSȚINEREA TUTUROR FORȚELOR POLITICE DIN ROMÂNIA!

  Sunt convins că ÎMPREUNĂputem găsi drumul cel mai scurt și mai eficient pentru a ieși din această situație dificilă în care ne aflăm cu toții.

  Cu sinceritate și bună credință,

  Marcel Ciolacu

  Președintele Camerei Deputaților

  din Parlamentul României

  3.864 de cazuri de persoane infectate: 42 în BN, 110 în Cluj, 57 în Mureș și 42 în Maramureș. În Suceava sunt 1215

  0

  Pe teritoriul României, au fost confirmate 3.864 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 374 au fost declarate vindecate și externate. În județul Bistrița-Năsăud numărul celor infectați a ajuns la 42,numărul celor decedații fiind de 5.

  Totodată, până acum, 148 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19, internate în spitale din Dolj, București, Iași, Suceava, Arad, Bacău, Timiș, Cluj, Neamț, Hunedoara, Constanța, Satu Mare, Sibiu, Ialomița, Bistrița-Năsăud, Covasna, Dâmbovița, Vrancea, Galați, Caraș-Severin, Mureș și Mehedinți, au decedat.

  De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 251 de noi cazuri de îmbolnăvire.

  La ATI, în acest moment, sunt internați 141 de pacienți.

  Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt  15.980 de persoane. Alte 108.810 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

  Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 38.623 de teste.

  În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 766 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 3.300 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

  Hotelul HEBE din Sângeorz Băi a fost transformat parțial în centru de carantină

  0

  Informația este confirmată chiar de primarul orașului Sângeorz Băi, Traian Ogâgău, acesta făcând un apel la solidaritate către toți locuitorii orașului.

  TRAIAN OGÂGĂU: ” Dragii mei sângeorzeni.
  Capacitatea centrelor din județ este ocupată la maxim. Așa cum am preconizat, de azi începând, parte din hotelul Hebe este centru de carantină pentru semenii noștri, chiar și din Sângeorz-Băi. Lucrurile se desfășoară sub auspiciile autorităților competente de la județ și nu trebuie să ne îngrijorăm sub nici o formă ba mai mult, să fim solidari cu aceștia.

  Ar trebui să ne îngrijorăm pentru cei ce NU respectă izolarea eventual și cei care se plimbă doar de dragul de a se plimba aiurea punând în pericol și pe ceilalți apropiați. Dorim sănătate tuturor!”