Bistrițenii total dezinteresați de modul cum se cheltuie cele 54 de milioane de euro ale bugetului municipal. Liberala Diana Morar face apel la spiritul civic!

Bistrițenii total dezinteresați de modul cum se cheltuie cele 54 de milioane de euro ale bugetului municipal. Liberala Diana Morar face apel la spiritul civic!


 

Convocată pentru această după-amiază, dezbaterea pe bugetul anului 2018 al municipiului Bistrița nu a adus în sala de ședințe a primăriei decât un număr extrem de mic de cetățeni. Prezentă la dezbatere, liberala Diana Morar s-a arătat dezamăgită de dezinteresul arătat de bistrițeni față de modul în care primăria va cheltui cele 54 de milioane de euro din bugetul municipal: ” Sunt neplăcut suprinsă, chiar dezamăgită de faptul că la o asemenea dezbatere importantă, bistrițenii se arată total dezinteresați, neonorând-o cu prezența. Explicația poate veni și din faptul că activitatea primăriei, a primarului Crețu este cât se poate de opacă, dar, asta tot nu rezolvă această problemă. Fac un apel la spiritul civic al bistrițenilor: Oameni buni e vorba de taxele și impozitele locale pe care le plătiți, sunt banii dumneavostră aici”, spune consilierul municipal Diana Morar.

Pentru că dezbaterea a trebuit să aibă loc, Diana Morar a vorbit despre modul cum ar trebui să se facă puntea metalică de trecere deasupra bulevardului Independenței: ” Bugetarea să se facă cu consultarea prealabilă a cetățenilor care locuiesc în zonă, în vederea stabilirii unui mod inteligent de construire a acestei pasarele, asta pentru a nu afecta în vreun fel activitățile comerciale sau sociale din perimetrul viitoarei punți suspendate”, a susținut Diana Morar.

Reamintim faptul că bugetul general de venituri şi cheltuieli al municipiului Bistriţa pe anul 2018 însumează 178,582 milioane lei, cu 21% mai mare faţă de 2017, fără a lua în calcul sumele de 71 milioane lei alocate anul trecut pentru plata salariilor din învăţământ. De cealaltă parte, cheltuielile ajung la 242, 453 milioane lei, diferenţa reprezentând-o suma de 63,871 milioane lei, în fapt excedentul de anul trecut care merge în totalitate spre investiţii.

În ceea ce priveşte cheltuielile din bugetul general, cea mai mare sumă, cel mai mare procent din buget se regăseşte la investiţii, atât cu finanţare nerambursabilă, cât şi de la bugetul local. Suma alocată dezvoltării este de 91,146 milioane lei, adică 37,59% din cheltuieli. Cheltuielile de personal ajung la 69,850 milioane lei, adică 28,8% din cheltuielile totale, pentru bunuri şi servicii este propusă suma de 47,14 milioane lei (19,45%), asistenţa socială, sănătate – 26,588 milioane lei (10,97%). Pentru dobânzi şi rambursări de împrumuturi este prevăzută suma de 7,22 milioane lei, care reprezintă 2,9% din cheltuieli, iar în Fondul de rezervă ar urma să fie direcţionată suma de 700 mii lei.
Pe activităţi, cea mai mare sumă este propusă pentru capitolul „Locuinţe, servicii şi dezvoltare publică”, şi anume 87,544 milioane lei (36%), urmând capitolul „Autorităţi publice” – 32,634 milioane lei (13%), „Transporturi” (inclusiv infrastructura rutieră) – 24,214 milioane lei (10%), „Învăţământ” – 23,735 milioane lei (9,7%), „Asistenţă socială şi creşe” – 23,205 milioane lei (9,5%), „Sport, cultură şi religie” – 19,555 milioane lei (8,2%).

 

Categoria: Administratie