Bistriţenii strâng semnături pentru blocarea construcţiei pasarelei metalice de pe bulevardul Independenţei

Bistriţenii strâng semnături pentru blocarea construcţiei pasarelei metalice de pe bulevardul Independenţei

Declaraţia aparţine preşedintelui PNL Bistriţa-Năsăud, Ioan Turc şi a fost făcută în cadrul unei conferinţe de presă susţinute astăzi la sediul acestei formaţiuni politice.

Turc spune că s-a arătat oripilat de faptul că primarul Ovidiu Teodor Creţu a comparat construirea unei pasarele de fier peste bulevardul Independenţei cu faimoasa „Coloana a Infinitului” sculptată de Constantin Brâncuşi.

„ Observ că unii vor să facă pe criticii de artă şi nu le iese nimic, dar să compari un pod de fier cu faimoasa Coloană a Infinitului, este o chestiune cel puţin deplasată, dacă nu denotă prostie şi meschinărie. Un podeţ de fier, rămâne un podeţ de fier şi atît, iar opera lui Brâncuşi nu are termen de comparaţie”, a spus Ioan Turc.

În acest context, liderul liberal bistriţean a precizat că un grup de bistriţeni a început o campanie de strângere de semnături în vederea blocării proiectului legislativ care prevede construirea unei punţi metalice pe deasupra bulevardului Independeţei: „ Nu este o iniţiativă a PNL! La sediu au venit mai mulţi bistriţeni care nu vor ca această pasarelă să sluţească chipul oraşului nostru, aşa că m-au informat că se vor apuca să strângă semnături în vederea blocării acestei construcţii. O listă unde se pot depune aceste semnături a rămas la sediul PNL”, a explicat Ioan Turc.

Reamintim faptul că Ioan Turc, care a apreciat că inițiativa Executivului primăriei Bistrița este ”total inoportună”. Turc susține că pasarela dorită de primarul Crețu pe Bulevardul Independeței nu face decât să ”mutileze peisajul urban”.

Așa ceva  nu există aşa ceva nici la Cluj, nici la Braşov, Arad sau Sibiu, nici măcar la Beclean, unde colegul de partid al domnului primar se confruntă cu o problemă de trafic din ce în ce mai stringentă. Nu am auzit de iniţiativă de a face podeţe metalice peste DN 17 la Beclean. Din punct de vedere tehnic creează mai mult probleme decât rezolvă. Ar urma să fie un factor de disconfort şi unul de risc pentru bătrâni şi copii. Exploatarea acestei pasarele ar urma să coste. Iniţiatorul nu ne spune cât va costa mentenanţa pentru lifturi. Noi mai avem o experienţă cu pârtia. Chiar dacă nu a schiat nimeni, o anumită societate şi-a umplut buzunarele din banul public cu circa 100.000 de lei lunar. Să ne spună iniţiatorul câr ar urma să coste întreţinerea unei asemenea bazaconii”, a mai precizat liderul liberal bistrițean..

Turc: Crețu face ghidușii lingvistice

Turc a mai explicat faptul că folosirea termenului de pasaj în locul celui de pasarelă este făcută în contextual în care, în regulamentul de urbanism nu există cuprinsă variant construirii unui pod de fier: „Domnul primar – fiindcă e iniţiativa dânsului – şi administraţia PSD încearcă o ghiduşie lingvistică. Ei ne spun că acest obiectiv se numeşte pasaj, dar DEX spune că pasarela e un pod îngust pentru pietoni, situat la înălţime peste o cale de comunicaţie sau o trecere între două clădiri la acelaşi nivel. Pasajul e un spaţiu amenajat la nivelul străzii pe care trec pietoni sau mai rar vechicule dintr-o parte în alta, sau porţiune de stradă cu marcaje speciale, folosită ca loc de traversare pentru pietoni. Deci iniţial s-a avut în vedere construirea unui pasaj – termen care poate fi folosit pentru amenajările subterane – dar nicăieri nu e folosit pentru pasarelele de fier, investiţia propusă de domnul primar”, susține Ioan Turc.

 

 

Categoria: Politica