Bistriţenii s-au prins astăzi în Hora Unirii chiar în jurul bustului domnitorului Cuza

Bistriţenii s-au prins astăzi în Hora Unirii chiar în jurul bustului domnitorului Cuza


159 este cifra lunii ianuarie, pentru că astăzi s-au împlinit exact 159 de ani de la Unirea Pruncipatelor Române de la data de 24 ianuarie 1859. Rămas în istoria României ca „autor” al acestui eveniment, domnitorul Alexandru Ioan Cuza rămâne figura emblematică a acestei prime etape şi, care, precede Marea Unirea de la 1918.

Nici la Bistriţa, cetăţeni simpli, militari din cadrul Brigăzii 81 Mecanizată dar şi politicieni s-au strâns astăzi, la ora amiezii chiar în faţa bustului colonelului Cuza pentru a îşi aduce aminte de evenimentele petrecute în urmă cu 159 de ani. Nu au lipsit de la „apelul” Micii Uniri: prefectul Ovidiu Frenţ, primarul Ovidiu Teodor Creţu, viceprimarii Bistriţei, Cristian Niculae şi Gelu Muthi, comandaţii instituţiilor de forţă, şefi de la serviciile deconcentrate, elevi, profesori şi foarte mulţi copii.

Foarte bine organizat, evenimentul a durat mai puţin de 60 de minute şi a cuprins doar o slujbă religioasă oficiată de preoţi aparţinând Bisericilor Tradiţionale, adică protopopul de Bistriţa, Alexandru Vidican, protopopul greco-catolic, Ioan Frişan,  Johann Dieter Krauss – preotul paroh al Bisericii Evanghelice, alţi preoţi de la bisericile ortodoxe din Bistriţa.

Singurul discurs a aparţinut prefectului Ovidiu Frenţ, cel care a făcut o scurtă incursiune în istorie, un apel la memorie, dublat de nevoia tot mai evident de unirea reală “în cuget şi în simţiri” a tuturor românilor în acest an al Centenarului.

 

După depunerea unei coroane la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza şi un mini spectacol folcloric susţinut de artişti ai Centrului Cultural Municipal, toţi cei prezenţi s-au prins într-o adevărată horă a unirii.

Categoria: EVENIMENT