Bistrița-Năsăud va participa activ la materializarea proiectului Via Transilvanica. Cei 125 de km care străbat județul ar putea fi terminați în toamna acestui an

Bistrița-Năsăud va participa activ la materializarea proiectului Via Transilvanica. Cei 125 de km care străbat județul ar putea fi terminați în toamna acestui an


 

Președintele Asociației Tășuleasa Social, Alin Ușeriu Uhlmann a fost prezent astăzi la ședința extraordinară de Consiliu Județean, for care a aprobat  participarea județului Bistriţa-Năsăud la realizarea proiectului Via Transilvanica (Calea Transilvaniei).

  • Alin Ușeriu a vorbit în fața consilierilor județeni despre acest proiect despre care a spus că va trece granițele județului: ”  Noi ne dorim ca toate cele 10 judeţe care sunt pe acest traseu să fie bine reprezentate şi să avem un traseu, un „camino” al nostru, al românilor, care începe de la Drobeta Turnu Severin şi se opreşte la Putna. Via Transilvanica este un proiect la care ne gândim de foarte multă vreme şi mie mi se pare că este un moment foarte bun, nu numai pentru că este Anul Centenarului, în 2019 nu va mai fi, dar este un proiect pe care noi ni-l dorim să fie sustenabil pe termen lung şi foarte lung. Este cu rădăcini foarte importante în trecut, pentru viitorul ţării noastre este important să avem un traseu marcat care să poată să arate toate datele istorice, etnice, culturale pe care le are Transilvania”.
  • Radu Moldovan: ” Apreciem că proiectul Via Transilvanica va avea un impact social puternic, dar și un potențial economic, care derivă în mod direct din dezvoltarea turismului, domeniu în care consiliul județean Bistrița-Năsăud are atribuții. Practic, noi ne angajăm să promovăm acest proiect, să contribuim la sustenabilitatea lui pe termen lung, dar, deocamdată, nu va exista o bugetară public”, a explicat președintele Moldovan. 

Traseul tematic are ca punct de plecare Podul lui Apolodor din Damasc – Drobeta Turnu Severin, județul Mehedinți și va străbate Transilvania și Bucovina până la Mănăstirea Putna din județul Suceava. Traseul va fi unul extins, de aproximativ 950 de km, motiv pentru care amenajarea se va face în mai multe etape și va avea ca scop promovarea natura, istoria și multiculturalitatea prin zonele pitorești, monumentele istorice unice în lume, peisajele deosebite, tradiții și obiceiuri locale.

         În județul Bistrița-Năsăud, traseul va avea o lungime de 125.992 m și va străbate următoarele comune: Monor, Șieuț, Șieu, Mărișelu, Dumitrița, Cetate, Livezile, Bistrița-Bîrgăului, Tiha Bîrgăului și Lunca Ilvei.

Reamintim că

Proiectul intitulat Via Transilvanica a fost lansat, în data de 12 iunie 2018, de Asociației Tășuleasa Social pentru a celebra cei 100 de ani de la unirea Transilvaniei cu România. Cu această ocazie, la Alba Iulia a fost încheiat Memorandumul de colaborare pentru realizarea proiectului Via Transilvanica între Asociația Tășuleasa Social, organizațiile non-guvernamentale și autoritățile publice locale și centrale care înțeleg să sprijine realizarea acestui proiect.

Asociația Tășuleasa Social va elabora detaliile proiectului, va realiza managementul și implementarea proiectului, va asigura promovarea și sustenabilitatea pe termen lung a acestuia.

 

 

 

 

 

 

Categoria: Administratie