joi, aprilie 9, 2020
2.8 C
Bistrița
More

  BISTRIŢA BÂRGĂULUI: Capul lui Ţacăl, vrem…

  Must Read

  Primul rezultat de analiză COVID 19 din Bistrița-Năsăud . Vezi cum arată

  Avem primul rezultat de analiză CoVid-19, realizat la noi în județ! Anunțul...

  PMP propune partidelor un Pact Naţional pentru Sănătate

  Partidul Mişcarea Populară a lansat astăzi un apel către toţi liderii politici din România pentru elaborarea şi adoptarea...
  Alin Cordoshttp://www.propolitica.ro
  ziar editat de MEDIA PROMPT COMMUNICATION SRL

  Consiliul local din Bistriţa Bîrgăului este împărţit în două tabere de ceva vreme încoace, din cauza posibilei schimbări care se va produce la nivelul conducerii Ocolului Silvic al comunei, odată cu schimbarea statutului juridic al acestuia prin transformarea sa în regie. Parte dintre consilierii locali îl vor în continuare pe actualul şef al Ocolului, Dan Ţacăl, iar cealaltă tabără, formată din consilierii PSD, îl susţin pe un inginer din cadrul aceluiaşi ocol – Mihai Pop, scrie gazetadebistrita.ro

  Gazeta de Bistriţa a intrat în posesia unui document care explică în parte înverşunarea celor care vor capul lui Ţacăl. Acesta a cerut Gărzii Forestiere, prin intermediul unui document oficial, retragerea atestatului de exploatare unei firme din comună. Este vorba despre Zadorsim SRL, al cărui patron este chiar naşul de cununie al primarului Vasile Laba. Edilul însă nu a ieşit foarte tare în faţă şi îşi lasă consilierii şi viceprimarul să rezolve treaba.


  În toamna anului trecut, viceprimarul Sorin Nuşfelean a ieşit la înaintare şi i-a cerut lui Dan Ţacăl demisia pe motiv că acesta ar fi responsabil de un prejudiciu colosal pe care Garda Forestieră l-ar fi descoperit în urma unor controale în pădurile administrate de Ocolul Silvic Bistriţa Bîrgăului, de circa 700.000 lei.

  Un prejudiciu exista, însă nu atât de mare, acesta cifrându-se, conform rapoartelor întocmite de Garda Forestieră, la un total de peste 250.000 lei. Neregulile din curtea Ocolului Silvic au culminat la acea vreme cu punerea sub control judiciar de către procurorii bistriţeni a doi dintre angajaţi -inginerul silvic Paul Daniel Măjeri (şef de district) şi pădurarul Ioan Precup – aceştia fiind consideraţi direct responsabili de un prejudiciu de peste 140.000 lei.

  Conform lui Ţacăl, prejudiciul estimat de reprezentanţii Gărzii Forestiere ar fi distribuit cam aşa:

   – 40.051,26 lei pentru personal silvic, sumă contestată, dosar în cercetare;

   – 47.086 în cercetare autor necunoscut

  -254.590 lei prejudiciu reţinut pentru agent economic, cifră redusă prin expertiză la 7628.95 lei sau 15.446.10 lei, dosar aflat în cercetare.

  -58.734,94 lei alt agent economic, dosar aflat în cercetare.

  Total Prejudiciu estimat, în curs de cercetare: 253.501,75 lei. Asta era povestea în toamna anului trecut.

  Din cauza acestor nereguli, Dan Ţacăl a fost amendat cu 1.000 de lei, însă a luat şi el măsuri pe linie administrativă împotriva celor doi angajaţi ai săi.

  Asta este doar o mică parte din felia mare, fiindcă reprezentanţii Gărzii Forestiere au descoperit probleme mari în altă parte, este foarte adevărat petrecute tot cu complicitatea unor angajaţi ai Ocolului Silvic. Este vorba despre SC Zadorsim SRL, firmă despre care oamenii locului spun că este agentul economic cel mai favorizat din comună pe linie de exploatare a masei lemnoase, şi asta pentru că ar fi rudă prin alianţă cu primarul, patronul firmei, Dorel Zaharie fiind naşul de cununie al lui Vasile Laba.

   

  Prejudiciul produs de Zadorsim, stabilit de Garda Forestieră: peste 250.000 lei

  Lăsând însă la o parte relaţiile de cumetrie, cert este că inspectorii Gărzii Forestiere au găsit dezastru în pădurile în care Zadorsim avea partizi de lemn pe picior pentru exploatare. Gazeta de Bistriţa a mai scris despre aceasta, însă vom face o trecere în revistă.

  Conform raportului5758/20.05.2014,întocmit de inspectorii Gărzii Forestiere Cluj în urma unui control efectuat într-o altă partidă din Piatra Mare unde lemnul era exploatat de SC Zadorsim SRL, ceea ce a fost scris iniţial în documente nu puşcă cu ceea ce s-a găsit în teren.

  Aici s-a constatat că pe suprafaţa parchetului există un număr de 83 de cioate sau arbori (59 din specia brad şi 24 din specia molid), care prezentau urme ale unui dispozitiv special de marcat cu marca rotundă şi cu vopsea de culoare maro, în plus faţă de numărul iniţial de arbori marcaţi cu ocazia constituirii partizii 535281. În ceea ce priveşte volumul rezultat în urma recalculării actului de punere în valoare, se observă că acesta este mai mare cu 542 mc faţă de actul iniţial, respectiv 295 mc la specia brad şi 247 la specia molid”, se arată în documentul Gărzii Forestiere.

  Parcurgând mai departe documentul, reiese faptul că angajaţii Ocolului Silvic aveau şi ei în carnetele de inventariere trecut un număr de cioate (marcate cu ciocanul şi cu vopsea maro), însă acesta era mult mai mic decât ceea ce au găsit inspectorii în teren.

  De fapt în respectivele carnete de inventariere erau menţionate 83 de cioate, în timp ce la control s-au găsit 221 de cioate care aveau diametre cuprinse între 44,1 cm şi mai mari de 80 cm.

  „Prin urmare, rezultă faptul că cele 221 bucăţi cioate care prezentau urme ale unui dispozitiv special de marcat cu marcă rotundă şi vopsea de culoare maro, din categoria diametrelor cuprinse între 44,1 cm şi mai mari de 80 cm, nu au făcut parte din categoria arborilor inventariaţi cu ocazia constituirii partizii nr, 535281, iar aceştia au fost tăiaţi ilegal”, conchid inspectorii Gărzii Forestiere, care precizează şi paguba produsă: 523 mc lemn din specia răşinoase în valoare de 254.598 lei.

  Deşi se spune că s-a cerut o nouă expertiză prin care valoarea prejudiciului a fost redusă substanţial, aceasta fiind cuprinsă între 7.628,95 lei şi 15.446,10 lei, cazul a intrat în atenţia procurorilor, care oricum aveau deja în vizor masacrul din pădurile din Bistriţa Bîrgăului. Drept urmare au organizat o serie de percheziţii în toamna anului trecut. La un moment dat însă, totul părea că intră într-un con de umbră. Nu a fost aşa, dovadă fiind percheziţiile desfăşurate în luna martie anul acesta, firma vizată fiind, conform informaţiilor Gazeta de Bistriţa, Zadorsim SRL. Sursele Gazeta de Bistriţa susţin că la percheziţii, pe lângă alte nereguli, au fost găsite şi ciocane false de marcat arborii care urmau să fie tăiaţi. Dacă până la un  moment dat a părut a fi doar o informaţie pe surse, posibil zvon, documentul în posesia căruia a intrat publicaţia noastră dovedeşte că este de fapt o realitate.

  citeşte mai multe pe GAZETA DE BISTRIŢA

  EXCLUSIV! S-a legat de Zadorsim! Se vrea jos capul lui Ţacăl din fruntea Ocolului Bistriţa-Bîrgăului

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Latest News

  Primul rezultat de analiză COVID 19 din Bistrița-Năsăud . Vezi cum arată

  Avem primul rezultat de analiză CoVid-19, realizat la noi în județ! Anunțul...

  Cristian Niculae: Vom semna un parteneriat cu dezvoltatorul român de software Adservio și cu Telekom pentru ca toți elevii și profesorii din Bistrița să...

   In această perioadă dificilă, am fost preocupat permanent în a găsi cea mai buna soluție pentru digitalizarea tuturor școlilor din Bistrița,...

  PMP propune partidelor un Pact Naţional pentru Sănătate

  Partidul Mişcarea Populară a lansat astăzi un apel către toţi liderii politici din România pentru elaborarea şi adoptarea unui Pact Naţional pentru Sănătate....

  Daniel Marcu, manager Spitalul Orășenesc Năsăud: ” Suntem pregătiți pentru a primi asimptomaticii dar și cazurile ușoare. Am izolat deja un etaj întreg...

  Managerul Spitalului Orășenesc ”George Trifon”  din Năsăud, Daniel Marcu a confirmat astăzi faptul că instituția medicală pe care o conduce...

  Becleanul poartă MASCĂ … OBLIGATORIU

  Comitetul Local pentru Situații de Urgență Beclean a decis prin decizia nr.6/08.04.2020 ca purtarea materialelor de protecție a nasului și a gurii...
  - Advertisement -

  More Articles Like This

  - Advertisement -