BEC A REDISTRIBUIT MANDATELE LA bn: PSD 3, PNL, 1, ALDE, 1, PMP, 1 ŞI USR, 1

BEC A REDISTRIBUIT MANDATELE LA bn: PSD 3, PNL, 1, ALDE, 1, PMP, 1 ŞI USR, 1

Biroul Electoral Central a oficializat astăzi rezultatele finale ale alegerilor parlamentare din data de 11 decembrie. Aşa cum se ştie, judeţul Bistriţa-Năsăud va trimite în Parlament un număr de şapte politicieni, doi la Senat şi cinci la Camera Deputaţilor.

Distribuirea mandatelor pe fiecare judeţ în parte s-a făcut în două etape. Prima etapă  presupune stabilirea unui coeficient electoral, care este unic fiecărei circumscripţii (judeţ), atât pentru Camera Deputaţilor, cât şi pentru Senat. Acest coeficient este stabilit prin împărţirea numărului total de voturi valabil exprimate la nivelul circumscripţiei la numărul de deputaţi şi, respectiv, de senatori ce urmează să fie aleşi pentru fiecare judeţ, număr care a fost deja stabilit. Coeficientul electoral va fi numărul întreg, fără zecimale, care va rezulta din această împărţire.
Fiecărei liste a competitorilor electorali i se va repartiza atâtea mandate de câte ori coeficientul electoral al circumscripţiei electorale se include în voturile valabil exprimate pentru acea listă. În urma acestei etape, PSD a ocupat trei locuri în Parlament iar PNL a primit un loc în Camera Deputaţilor, fiind vorba de Robert Sighiartău, respectiv de Doina Pană, Daniel Suciu şi Ioan Deneş.

După această etapă, vor rămâne voturi neutilizate sau inferioare coeficientului electoral, ele vor fi transmite BEC pentru o repartizare la nivel naţional, dintr-un „coş” în care se vor aranja în ordinea mărimii, pentru fiecare competitor electoral.
Numărul voturilor astfel obţinute de fiecare partid politic, alianţă politică şi alianţă electorală se va împărţi la 1, 2, 3, 4 etc., făcându-se atâtea operaţii de împărţire câte mandate nu au putut fi atribuite la nivelul circumscripţiilor electorale în prima etapă. Câturile rezultate din împărţire, indiferent de lista din care provin, se vor ordona descrescător.

La finalul etapei a doua, mandatele au fost împărţite în felul următor: un loc  la ALDE, la Ioan Simionca, în timp de USR va fi reprezentat în Camera Deputaţilor de Cristina Iurişniţi, iar PMP de Ionuţ Simionca.

Categoria: EVENIMENT