Bătrânul ceteraș Lobda din Năsăud și comuniștii

Bătrânul ceteraș Lobda din Năsăud și comuniștii

Vasile Tomi este un sălăuan hîtru, fost lider de sindicat și om cu mintea la purtător. Plecat în Spania cu familia sa, Vasile Tomi, mai scrie, așa când are el chef, câte o povestioară made in Salva: Bătrânul ceteraș Lobda din Năsăud

 

Bătrânul ceteraș LODBA, era un „nosodean” de etnie țigănească care alături de ROZA lui, își ducea zilele la marginea orașului Năsăud,pe „VALEA SPINULUI” sau „VALEA ȚIGANILOR”, așa cum ne obișnuisem noi să-i spunem. Faptul că era corect, că nu era mincinos și că, uneori,  alături de Puiu sau Costică ne făcea zilele mai plăcute, nu a fost trecut cu vederea de localnici, care l-au așezat pe  BĂTRÂNUL LODBA la inima lor.
Nu era scump, se învoia cu cîte ceva d’ale gurii și canta pe acolo pe unde era chemat, pe la nunți, pe la „botegiuni”, la frumoasele jocuri populare, iar când veneau sărbătorile de iarnă îsi lua din cui vechea cetera și ne colinda și înveselea pe toți.
De respectul de care era înconjurat pe Vălea Sălăuței dar și pe cea a  Someșului, dar și despre fapul că era un bun măturător al străzilor năsăudene (fiind angajat acolo la Întreprinderea de Gospodărire Locală, au aflat și comuniștii care pentru o mai buna propagandă, pentru a da o lovitură de imagine, s-au gândit să-l primească în rândurile membrilor lor.
Era cam prin anii ’60, atunci cand LODBA a fost invitat la „onorabila” comisie.
S-a îmbrăcat LODBA  al nostru în hainele cele de sărbătoare, și-a aranjat „mustețele” cele lungi și albe, și-a luat inima în dinți, și a plecat să vorbească cu reprezentanții Partidului Comunist.
Așa cam pe la „ujină” s-a reîntors LODBA nostru acasă, supărat de mama focului. După un timp ROZA, țiganca, moartă de curiozitate, a început să-l descoase:

  • Noa cum o fost, ce te-o întrebat ?
  • Ce să mă întrebe ? Erau tăți așezați după o masă lungă și roșă și m-o întrebat că pe une am cântat în tinerețe.
  • Și tu ce le-ai spus ?
  • Ce să le spun, le-am spus că am cântat și pe la țărăniști, și pe la liberali, chiar și la legionari. De comuniști nu am pomenit nimic, că și așa, ăstia nu m-au plătit niciodată.
    – Esti nebun mă Lodba, de ce nu ai mințit ?
    –  Păi cum să-i mințăsc, că acolo după masa haia lungă și roșă, erau tăți la care le-am cântat. Și cei pe care i-am văzut pe la țărăniști, și cei pe care i-am văzut pe la liberali, și ce ai „Căpitanului”, și câțiva „colduși” de pe la comuniști ! „

Dacă și astazi, este cam tot așa, mai mult ca sigur că  „este doar pură întâmplare”!

 

VASILE TOMI

Categoria: Istorie Politică