Avocatul Diana Morar: ” Decizia CCR trebuia sa vizeze respectarea formală, procedurală a sesizarii formulate, iar apoi să se pronunțe pe fond, dacă se mai impunea ”

Avocatul Diana Morar: ”  Decizia CCR trebuia sa vizeze respectarea formală, procedurală a sesizarii formulate, iar apoi să se pronunțe pe fond, dacă se mai impunea ”

Curtea Constituţională a decis pe 30 mai că președintele României urmează să emită decretul de revocare din funcție a Laurei Codruța Kovesi, procurorul-șef al DNA, după ce a stabilit că preşedintele a declanşat un conflict între puteri când a refuzat să o demită pe Codruţa Kovesi. De asemenea, în aceași speță, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, miercuri seară, că se aşteaptă ca preşedintele Klaus Iohannis să respecte decizia CCR referitoare la revocarea şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Ce crede Diana Morar?

Avocatul Diana Morar, susține următoarele: ”Nu poate exista conflict juridic în interiorul aceleași puteri, respectiv a puterii executive. Decizia CCR trebuia sa vizeze respectarea formală, procedurală a sesizarii formulate, iar apoi să se pronunțe pe fond, dacă se mai impunea ”

Morar a explicat  că CCR fără a avea vreun text de lege care să impună vreo obligativitate și-a permis totuși să-l oblige pe președinte la un act de supunere față de Ministrul Justiției: ” din păcate Curtea Constituțională a fost transformată într-un instrument politic în acest moment, care în pofida inexistenței unui text legal care să impună vreo obligativitate, totuși obligă președintele în a executa un act de supunere față de ministrul justiției, anulând dreptul legal și constituțional de a fi de acord cu propunerea de revocare a procurorului șef DNA. Practic golește de conținut funcția președintelui și o reduce doar la  aceea de a da o simplă semnătură fără a avea posibilitatea de  a motiva. De aici adresez întrebarea, probabil retorică, la ce mai e nevoie de semnătura președintelui, la ce mai e nevoie de decret? PSD se putea descurca foarte bine și fără acea procedură în țara absurdului”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că aşteaptă motivarea Curţii Constituţionale în ceea ce priveşte decizia referitoare la revocarea şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi. Iohannis a spus însă că procurorii nu trebuie să fie controlați politic, nu pot fi în subordinea unui politician, fie el și ministru, iar autoritatea ministrului Justiţiei ar trebui să fie folosită pentru a-i apăra pe aceştia.

Reamintim că, în februarie, ministrul Justiției, Tudorel Toader, i-a solicitat presedintelui Iohannis revocarea Laurei Kovesi și a adus o listă cu 20 de argumente. Ministrul îi reproșa procurorului șef al DNA, printre altele, încălcarea competențelor în raport cu alte instituții și implicarea în anchetele altor procurori.

Secția de procurori a Consiliul Superior al Magistraturii a respins în unanimitate solicitarea ministrului Justiției de revocare a procurorului șef al DNA, argumentând că este lipsită de temeinicie.

 

 

Categoria: Politica