AVANGARDE: Peste 70% dintre români consideră că mergem spre o direcție greșită

AVANGARDE: Peste 70% dintre români consideră că mergem spre o direcție greșită

Institutul de cercetare sociologică AVANGARDE a făcut astăzi publice cifrele unui sondaj de opinie realizat la începutul lunii februarie 2017, chiar în timpul protestelor din România. Conform acestei cercetări sociologice, retorica inutilă și sterilă dintre partidele politice a avut consecințe dramatice asupra încrederii respondenților în clasa politică și în sistemul controlat de politicieni.

Practic, încrederea în orientarea țării s-a prăbușit, aproape trei sferturi dintre români apreciind că țara merge într-o direcție greșită. Un astfel de rezultat este nemaintâlnit la o lună după alegeri, când guvernul este creditat cu speranțele celor care au votat majoritar și pentru o perioadă „țara se îndreaptă într-o direcție bună”. În funcție de metodologie, este posibil ca o altă casă de sondare să obțină un rezultat apropiat de 80%, așa cum menționa Klaus Iohannis.

Topul încrederii în instituții nu asuferit schimbări importante, după declanșarea evenimentelor legate de schimbările în Justiție. DNA nu este afectată de disputele din spațiul public, ocupând în continuare poziția a patra în topul încrederii, după Pompieri, Armată și Biserică și la mare distanță de Parlament, care se bucură doar de 37% aprecieri pozitive.

Sondajul a fost realizat de AVANGARDE în perioada 6-8 februarie 2017, prin metoda CATI–interviuri telefonice asistate de calculator.

Astfel, la întrebarea „După părerea dumneavoastră, în România lucrurile merg într-o direcție bună sau într-o direcție greșită?”, răspunsurile au arătat astfel:

Direcția este greșită – 72%.

Direcția este bună – 17%.

Nu pot aprecia / NR – 11%.

Evoluțiile de pe scena politică, evenimentele și protestele din ultima perioadă au adus modificări importante în ceea ce privește încrederea românilor în personalitățile politice.

Cel mai bine poziţionat politician după proteste este primarul general, Gabriela Firea! Liderii opoziţiei nu au reuşit să folosească în favoarea lor mişcările de stradă, deşi au participat la ele.

Cum a evoluat încrederea în liderii politici după proteste

  1. Gabriela Firea 54 %
  2. Klaus Iohannis 49 %
  3. Călin Popescu Tăriceanu 42 %
  4. Laura Codruța Kovesi 42 %
  5. Liviu Dragnea 34 %
  6. Traian Băsescu 31 %
  7. Nicușor Dan 30 %
  8. Daniel Constantin 27 %
  9. Alina Gorghiu 25 %
  10. Raluca Turcan 22 %

Încrederea populaţiei în instituţiile statului

La întrebarea „Dumneavoastră aveți sau nu încredere în următoarele instituții?” răspunsurile au arătat astfel:

-Pompieri 94 %

-Armata 89 %

-Biserica 70 %

-DNA 49 %

-SRI 48 %

-SIE 47 %

-Guvern 40 %

-Parlament 37 %

-ONG-uri 35 %

 

 

Categoria: EVENIMENT