marți, februarie 25, 2020
-2.8 C
Bistrița
More

  Aproape 1000 de liberali prezenţi astăzi la Liga Aleşilor Locali de la Cluj-Napoca. PNL BN a fot reprezentat de o delegaţie numeroasă

  Must Read

  Robert Sighiartău: ” Nu sunt în conflict cu Ioan Turc. Nici cu el, nici cu vreun alt coleg”

  Secretarul general al PNL, deputatul bistrițean Robert Sighiartău a vorbit în cadrul emisiunii ”Direct în problemă”  de pe bistriteanul...

  CCR: Iohannis, obligat să nominalizeze un premier care poate strânge o majoritate guvernamentală

  Curtea Constituțională a stabilit luni că există un conflict juridic în privința desemnării lui Ludovic Orban ca premier, după demiterea...

  SJU Bistrița confirmă încă un caz de gripă

  Încă un caz de gripă a fost confirmat la o pacientă internată la Spitalul Județean de Urgență Bistrița. Este...
  Alin Cordoshttp://www.propolitica.ro
  ziar editat de MEDIA PROMPT COMMUNICATION SRL

  Casa Studenţilor din Cluj-Napoca a găzduit astăzi Liga Aleşilor Locali a PNL, eveniment la care au fost prezenţi toţi liderii liberali de la nivel naţional în frunte cu Ludovic Orban.

  PNL Bistriţa-Năsăud a fost reprezentat de o delegaţie numeroasă din care nu au lipit primarii aleşi pe listele acestei formaţiuni politice în 2016, consilieri locali, judeţeni: Ioan Turc, Stelian Dolha, Vasile Silaşi, Sorin Hangan, Filip Moisil, Ioan Peteleu, Diana Morar, Monica Săsărman, Mioara Seica Gaga, dar şi primarii Traian Ogâgău, Vasile Encean, Pavelea Anchidim, Viorel Clapău, Grigore Ţiolan, Ioan Dedean, Ioan Pavelea.

  La întâlnirea a participat şi  primarul Clujului, Emil Boc, secretarul general al PNL, deputatul bistriţean Robert Sighiartău, Daniel Buda , dar și liderul Grupului Regiunilor al Partidului Popular European, Michael Schneider.

  Orban: Trebuie să gândim un mecanism prin care primarii să nu mai stea cu mâna întinsă la Guvern

  Președintele Partidului Național Liberal, Ludovic Orban, consideră necesară gândirea unui mecanism de finanțare a comunităților locale care să îi ferească pe primari și pe aleșii locali ‘să mai fie umiliți’ atunci când cer bani de la Guvern pentru proiectele de dezvoltare ale unei localități.

  Orban a spus că trebuie depășită metoda în care banii necesari pentru dezvoltarea unei comunități stau ‘în pixul’ unei anumite persoane din conducerea centrală.

   

  „Trebuie să gândim, până la urmă, un mecanism de finanțare în care comunitățile locale, primarii, aleșii locali să nu mai trebuiască să stea cu mâna întinsă la Guvern, să poată avea cu adevărat resursele necesare. Iar dacă nu au resursele necesare, vă spun sincer, nu mi se pare normal ca banii cetățenilor români, plătiți din taxe și impozite, care sunt destinați susținerii proiectelor de investiții în comunitățile locale, să stea în pixul unuia precum Paul Stănescu, sau cum era înainte, mâna dreaptă a lui Dragnea, și care să îi distribuie efectiv cum vor mușchii lor. Vremea în care ‘banii stau în pixul meu’, de pe vremea lui Năstase, trebuie să înceteze”, a spus liderul liberal.  În discursul său, adresat celor aproape o mie de delegați care au participat la congres, Orban a susținut că s-a ajuns la anumite situații aberante în care autoritățile locale au nevoie să facă drumuri către tot felul de companii de stat, inclusiv pentru a primi negație că au nevoie de aviz de la acea entitate, pentru un proiect.

  „S-a ajuns în situația în care o autoritate locală nu poate să deruleze un proiect de investiții decât dacă se plimbă, intrând cu capul înainte, în sediile ministerelor și ale altor autorități ale administrației centrale, ale companiilor de stat, pentru a obține avize sau negație de avize. Am ajuns în situația în care trebuie să te duci la diferite entități și instituții, companii de stat ca să îți dea numai negație că nu ai nevoie de avize de la ei. Este absurd”, a precizat Orban.

  El a acuzat și faptul că statul obligă autoritățile locale să cheltuiască bani, atunci când derulează o investiție, în relația cu companii precum Apele Române sau Transgaz.

  „Nu mi se pare normal, când o comunitate locală are un proiect de dezvoltare pe fonduri europene, sau proprii, sau pe fonduri de la bugetul de stat, să se ducă și să i se ceară bani de către statul român ca să deruleze niște proiecte de investiții de la Apele Române până la Inspecția de Stat, de la Transgaz până la mai știu eu ce altă societate, care să jumulească autoritățile locale, să le ia niște bani”, a afirmat Ludovic Orban.

  Acesta s-a referit și la faptul că, în anumite cazuri, Curtea de Conturi este folosită ca ‘instrument de represiune în mâna PSD-ului împotriva primarilor liberali’ și le-a vorbit delegaților despre proiectele legislative pe care PNL le are pentru a veni în sprijinul autorităților locale.

  Vasile Silaşi: Ne dorim legi clare

  După întâlnirea cu primarul municipiului Cluj-Napoca Emil Boc, secretarul general al PNL Bistriţa-Năsăud, primarul Chiochişului Vasile Silaşi a precizat că există perspective  pentru modificarea Legii Administraţiei Publice Locale. Silaşi susţine că și fondurile destinate dezvoltării locale pot fi alocate pe un principiu asemănător celui prin care se acordă finanțări europene, idée prezentă şi în discursul preşedintelui Ludovic Orban: “ Trebuie să existe mecanisme prin care fondurile guvernamentale să fie alocate în sistem European, să nu mai depindem de tot felul de funcţionari mai mult sau mai puţin pregătiţi, mai mult sau mai puţin numiţi pe acele funcţii politic. Ne dorim şi facem tot ce depinde ne noi pentru a administra comunele noastre cu şi pentru cetăţeni, dar trebuie să fim ajutaţi, nu încurcaţi sau presaţi de instituţii pe care PSD le foloseşte ca instrumente de represiune”, a mai spus secretarul general al PNL Bistriţa-Năsăud.

  La reuniunea de sâmbătă, de la Cluj-Napoca, au participat 975 de delegați, care l-au ales pe noul președinte al acestei structuri – poziție pentru care singurul candidat a fost Gheorghe Flutur-, precum și pe ceilalți membri ai Ligii Aleșilor Locali ai PNL.

   

   

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Latest News

  Robert Sighiartău: ” Nu sunt în conflict cu Ioan Turc. Nici cu el, nici cu vreun alt coleg”

  Secretarul general al PNL, deputatul bistrițean Robert Sighiartău a vorbit în cadrul emisiunii ”Direct în problemă”  de pe bistriteanul...

  CCR: Iohannis, obligat să nominalizeze un premier care poate strânge o majoritate guvernamentală

  Curtea Constituțională a stabilit luni că există un conflict juridic în privința desemnării lui Ludovic Orban ca premier, după demiterea Guvernului condus tot de el. Decizia...

  SJU Bistrița confirmă încă un caz de gripă

  Încă un caz de gripă a fost confirmat la o pacientă internată la Spitalul Județean de Urgență Bistrița. Este vorba despre o femeie în...

  Avram Iancu și George Simion și-au lansat cărțile și la Bistrița

  , Clubul Coșbook al Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud a găzduit lansarea a două cărți extrem de interesante pentru publicul larg: „Cum i-am cunoscut...

  ÎN JUDEȚUL BISTRIȚA-NĂSĂUD NU SUNT CONFIRMATE CAZURI DE CORONAVIRUS

  Informația este confirmată de către prefectul Stelian Dolha. Potrivit unui comunicat rremis presei de Instituția Prefectului, în județul Bistrița-Năsăud, nu sunt persoane suspecte care...
  - Advertisement -

  More Articles Like This

  - Advertisement -