ANM a emis avertizări de Cod Galben şi Cod Portocaliu de caniculă. Nici BN nu scapă!

ANM a emis avertizări de Cod Galben şi Cod Portocaliu de caniculă. Nici BN nu scapă!


Romica Jurca, meteorolog ANM, a avertizat, la Antena 3, că urmează temperaturi de 40 de grade Celsius la umbră, dar și perioade scurte, dar puternice, de furtuni.

(w670)

Mâine (28 iunie), este Cod Galben de val de căldură, disconfort termic. Potrivit ANM, miercuri, în Banat, Crişana, sudul Olteniei, sud-vestul Munteniei și local în Transilvania, valul de căldură se va extinde, iar disconfortul termic va fi în accentuare. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge pe arii relativ extinse pragul critic de 80 de unităţi și local îl va depăși ușor. Temperaturile maxime se vor situa frecvent între 33 și 36 de grade (la umbră!), iar minimele nocturne vor fi de peste 20 de grade. ANM mai menționează că instabilitatea atmosferică va fi accentuată în cursul zilei de marti (27 iunie) în jumătatea de sud-est a țării, iar miercuri (28 iunie), pe arii restrânse, mai ales la munte, în est și sud-est. Astfel, vor fi intervale de timp cu averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului cu aspect de vijelie și căderi de grindină.

Joi, avem Cod Galben și Cod Portocaliu de intensificare val de căldură, disconfort termic accentuat. 

(w670)

În ceea ce privește CODUL GALBEN, în cursul zilei de joi, 29 iunie, valul de căldură se va intensifica şi va cuprinde cea mai mare parte a ţării. Disconfortul termic va fi accentuat – indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pe arii relativ extinse pragul critic de 80 de unităţi. Se vor înregistra frecvent temperaturi maxime de 34…36 de grade, iar minimele nocturne se vor situa în general peste 20 de grade, îndeosebi în regiunile extracarpatice.

COD PORTOCALIU va fi în județele Dolj, Olt și Teleorman și în zona joasă de relief a județelor Caraș-Severin și Mehedinți se vor atinge local maxime termice de 37-39 de grade și pe arii restrânse de 40 de grade (la umbră!), iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat. În regiunile nord-vestice și nordice, precum și la munte, mai ales în orele serii și ale nopții, instabilitatea atmosferică se va accentua și se vor semnala averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului cu aspect de vijelie și căderi de grindină.

Categoria: METO

Articole din aceeasi categorie