ANCA ANDRIŢOIU (dsp bn): Bacteria E Coli a fost identificată în acele izvoare în luna octombrie 2016

ANCA ANDRIŢOIU (dsp bn): Bacteria E Coli a fost identificată în acele izvoare în luna octombrie 2016

Şefa Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Bistriţa-Năsăud, doctorul Anca Andriţoiu a explicat astăzi că analiza compoziţiei apelor izvoarelor din Bistriţa-Năsăud este făcută la solicitarea UAT-urilor, analizele vizând doar apele din fântâni, izvoare şi alte sisteme ce nu aparţin de Aquabis SA.

” Încă din luna octombrie a anului trecut există buletine de analiză care au identificat în compoziţia apei din izvoarele bacteria E Coli, aşa că primăria Sg. Băi ştia cu 4 luni în urmă despre problemă. Nu ne este foarte clar de ce primăria a mai cerut un rând de analize, laboratorul nostru fiind unul omologat”, s-a întrebat retoric şefa DSP BN.

Anca Andriţoiu mai spune că, din momentul predării buletinelor de analiză, responsabilitatea pentru ceea ce urmează aparţine primăriei Sg. Băi care are şi obligativitatea informării prin toate mijloacele a populaţiei, dar şi a dezinfectării celor trei izvoare: ” Sigur că există şi posibilitatea că respectivele izvoare să fie închise”, mai spune doctorul Anca Andriţoiu.

De asemenea, şefa DSP BN a confirmat faptul că situaţii similare au fost monitorizate la Chiochiş sau la Parva.

Chiar dacă foarte mulţi oameni din zona contaminată susţin că E Coli nu are efect asupra organismului uman, doctorul Anca Andriţoiu trage un semnal de alarmă asupra acestui fapt: ” Infecția apare in urma ingestiei de STEC, chiar in cantitate extrem de mica (doar 1000 de bacterii sunt suficiente pentru a produce infecția). Aceasta se produce mai ales după consumul de alimente sau apa contaminate. Alimentele cel mai frecvent implicate in transmiterea acestei infecții sunt laptele si produsele lactate nepasteurizate, carnea de vaca, mai ales cea tocata insuficient preparata termic, sucul de mere nepasteurizat, salata verde insuficient spălata. Prelucrarea alimentelor crude poate contamina ustensilele de bucătărie, mai ales daca nu sunt utilizate separat pentru fiecare categorie de alimente si nu sunt curățate intre utilizări. Uneori contaminarea se produce prin intermediul persoanelor care vin in contact animalele si care nu respecta reguli elementare de igiena personala (spălatul mâinilor cu apa si săpun)”.

Categoria: EVENIMENT