Alegeri europarlamentare: Radiografia sondajelor din ultimele 3 luni. Cum stau partidele în județul Bistrița-Năsăud

Alegeri europarlamentare: Radiografia sondajelor din ultimele 3 luni. Cum stau partidele în județul Bistrița-Năsăud

Mai sunt două luni până la alegeri, iar în spaţiul public au apărut sondaje care arată încrederea de care au parte partidele. Ce e drept, procentul mai ridicat este în relaţie directă cu cel care a comandat sondajul. Propolitica.ro face o radiografie a sondajelor apărute anul acesta.

În județul Bistrița-Năsăud, situația nu este atât de mult diferită față de procentele ce le veți vedea, doar că, în cazul acesta, diferența este făcută de cele 58 de commune, deși, trebuie să fie clar pentru toată lumea – este vorba doar de intenția de vot.

Facem precizarea că sondajul de mai jos este comanda unui partid politic, așa că nu voi dezvălui nici institutul care a executat comanda, evident nici formațiunea politică.

  1. PSD- 32
  2. PNL-28
  3. ALDE-17
  4. USR-6,8
  5. PMP-5,5
  6. UDMR-4,8
  • Cifrele reprezintă intenția de vot pe județ , nu pe municipiul Bistrița

 

Anul 2019 a venit cu primele date care arătau cum stau partidele.

Un sondaj realizat de Sociopol, condus de Mirel Palada, fost purtător de cuvânt al PSD în guvernarea lui Victor Ponta, arată că PSD se afla pe primul loc în încrederea alegătorilor.

Întrebarea era legată de un posibil scrutin la parlamentare, iar datele prezentate au fost: PSD-33%, PNL- 20%, ALDE-11%, USR (9%) şi PLUS (6%) însumau 15%, Pro Romania- 8%, PLUS- 6%, UDMR- 4%, PMP-2%.

Sondajul era anunţat ca fiind de studiu al pieţei la iniţiativa Sociopol, pe un eşantion de 1,003 persoane, iar metoda culegerii datelor era:  interviuri telefonice (CATI, 1,003)
A urmat sondajul realizat de Centrul de Sociologie Urbană şi Regională – CURS, în perioada 13-28 februarie 2019, pe un eşantion de 1500 de respondenţi, la domiciliul acestora,care  arăta că PSD ar câştiga alegerile europarlamentare.

Sondajul arăta că PSD conduce clasamentul, cu 31%, iar  PNL era pe locul doi cu 23%. Pe trei era Alianţa 2020 USR-PLUS, cu 13%, urmată de ALDE- 13% şi Pro România, cu 10%. PMP şi UDMR erau la limita pragului electoral de 5%.

Acelaşi institut de sondare anunţa în urma unei analize de piaţă, din perioada 21 ianuarie – 6 februarie pe un eşantion naţional de 1067 de persoane la domiciliul respondenţilor, că: PSD ar obţine 32%, PNL- 22%, ALDE- 9%, Pro România- 9%. USR (8%) şi PlUS (5%) erau măsura separate, însumând 13%, în timp ce UDMR şi PMP erau cotate la 5%.

Ultimul sondaj INSCOP Research, realizat în perioada 5 – 13 martie 2019, PSD şi PNL sunt aproape la egalitate în intenţia de vot. Sondajul a fost realizat la comanda Fundaţiei Konrad Adenauer, apropiată de Partidul Naţional Liberal.

Dintre românii care îşi exprimă o opţiune de vot clară (58,5% din eşantion), 26,9% spun că vor vota cu PSD, iar 26,3% cu PNL. Pe locul trei se află Alianţa 2020 USR-PLUS cu 15,3%, ALDE cu 9,3%, Pro România cu 9,1%, UDMR ar obţine 5%.

Pentru PMP şi-au exprimat intenţia de vot 4,4% dintre respondenţi, în timp ce 1,1% au ales PNŢCD, 1% UNPR şi tot 1% DEMOS.

Volumul eşantionului, de tip multi-stratificat, probabilistic, a fost de 1053 persoane, reprezentativ pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste.

 

Categoria: SONDAJE DE OPINIE