A TREIA DEZBATERE ELECTORALĂ VERDE: ENERGIA, ÎNCOTRO?

A TREIA DEZBATERE ELECTORALĂ VERDE: ENERGIA, ÎNCOTRO?

Organizația județeană a Partidului Verde a desfășurat  cea de-a treia dezbatere politică din cele patru programate pe agenda electorală pentru alegerile generale din 11 decembrie.

Propunând electoratului PLATFORMA VERDE PENTRU ROMÂNIA, tema abordată în cadrul conferinței a fost una deosebit de ofertantă – ENERGIE – structurată în trei subteme: RESURSE, ENERGIE REGENERABILĂ și EFICIENȚĂ ENERGETICĂ.
În fața publicului prezent în sală și a celor care au urmărit transmisiunea live în rețelele de socializare, au luat cuvântul candidații Partidului Verde pentru Parlamentul României.
După mesajul din deschiderea sesiunii și prezentarea candidaților, Cristian Țetcu – președintele filialei județene a moderat dezbaterea, aducând în atenția publicului elementul de noutate, cel al interactivității atât cu publicul din rețeaua facebook, cât și cu jurnaliștii, aceștia având posibilitatea să formuleze puncte de vedere dar și întrebări pentru candidați.
Subtema EFICIENȚĂ ENERGETICĂ a fost susținută de Lucian Moldovan – candidat Camera Deputaților, cea a RESURSELOR a fost prezentată de Ștefan Anbruș – candidat Senat iar subtema ENERGIE REGENERABILĂ a fost punctată de Gavril Rusu – candidat Camera Deputaților.

Un punct de vedere privind distrugerea fără precedent a cursurilor de apă prin construcția de microhidrocentrale a exprimat domnul Marius Horea Bălan, președintele organizației municipale și candidat al partidului pentru un mandat de deputat.
Din partea presei au formulat întrebări domnii Alin Cordoș – jurnalist Propolitica, AS Tv și Cosmin Botezat – jurnalist Ziar de Bistrița. Tuturor acestor întrebări, adresate în timp real, le-au fost formulate răspunsuri din partea candidaților în direct, în timpul sesiunii live.

În încheierea conferinței Cristian Țetcu a adus în dezbatere un subiect „fierbinte”, cel al incineratoarelor de deșeuri ca furnizor de energie regenerabilă.
„În dezbaterea comisiilor parlamentare se află un proiect de lege prin care incineratoarele de deșeuri ar putea fi considerate furnizori de energie regenerabilă. Nimic mai fals și nimic mai periculos. În opinia noastră, această lege este una forțată, care să dea bine pentru unii, pentru că este vorba de mulți bani în joc.
În primul rând aceste incineratoare nu rezolvă deloc problema colectării selective, a compostării, a reducerii cantităților de deșeuri, ci chiar invers, generează și susțin producerea lor în cantități din ce în ce mai mari. Unde ar putea fi amplasate primele incineratoare? Unde altundeva decât în Centrele de management integrat al deșeurilor de la Tărpiu în județul nostru, la Fărcașa în Maramureș sau Mestecăniș în Suceava? Avertizăm asupra periculozității acestor instalații, care în Occident sunt deja perimate, dovedindu-se că sunt profund nocive și au consecințe asupra mediului dezastruoase! ”

Precizăm faptul că ultima conferință publică a Partidului Verde este programată pentru data de 7 decembrie 2016, de la ora 17 și 30 de minute, la sediul Partidului Verde Bistrița-Năsăud și are ca temă DEZVOLTAREA DURABILĂ ÎN MEDIUL RURAL.