500 de obiecte cu valoare arheologică, confiscate de anchetatori la Cluj și Bistrița

500 de obiecte cu valoare arheologică, confiscate de anchetatori la Cluj și Bistrița

În urma percheziţiilor au fost confiscate 500 de obiecte cu valoare arheologică, fiind vorba despre monede, vase ceramice şi alte obiecte. De asemenea, a fost deschis un dosar penal pentru braconaj arheologic şi detectare ilicită în zone protejate.

Un obiect de aur ar putea fi obiectul anchetei polițiștilor clujeni la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud. Informația a fost confirmată de Alexandru Gavrilaș. Deși nu a dat alte amănunte, ar putea fi vorba

de un obiect de aur descoperit în zona Dealului Dumitrei ar data din epoca bronzului (anii 2000 – 1000 Î. Hr.) Cel care a descoperit vasul, l-a donat Complexul Muzeal, dar a cerut şi răscumpărare. Potrivit legii, cei care găsesc astfel de vestigii pot să ceară expertiza respectivului obiect şi pot primi maxim 45% din valoarea sa.

Pe de altă parte, Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud a aprobat în luna martie bugetul de venituri şi cheltuieli al Complexului Muzeal, în Programul, proiectele şi acţiunile culturale pentru anul 2015 depus de conducerea instituţiei fiind cuprins şi un capitol cu privire la achiziţiile de bunuri muzeale pentru care s-a solicitat şi aprobat suma de 70.000 lei – răsumpărare tezaur: 55.000 lei şi achiziţii bunuri muzeale: 15.000 lei.

 

Categoria: Dezvaluiri