5 din 58. Află ce comune primesc bani de la Consiliul Judeţean?

5 din 58. Află ce comune primesc bani de la Consiliul Judeţean?

Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, reunit astăzi în şedinţă extraordinară, va aproba repartizarea sumelor alocate din cote defalcate din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale (20%), încasate suplimentar în anul 2017, pentru cinci unităţi administrativ-teritoriale din judeţ. Este vorba de o sumă de 916 mii lei, care va fi împărţită între comunele Dumitra – 200 mii lei, Livezile – 216 mii lei, Miceştii de Câmpie – 150 mii lei, Rodna – 150 mii lei şi Sânmihaiu de Câmpie – 200 mii lei.

Consiliul Judeţean a solicitat tuturor primăriilor din judeţ să transmită cereri pentru acordarea de sume pentru achitarea de arierate provenite din neplata cheltuielilor de funcţionare şi/sau de capital, în ordinea cronologică a vechimii acestora, susţinerea programelor de dezvoltare locală şi susţinerea proiectelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală. Potrivit documentaţiei CJ, primăriile bistriţene au solicitat sume de 81.874 mii lei, din care 6.948 mii lei reprezintă arierate, 27.884 mii lei ar fi necesare pentru susţinerea unor programe de dezvoltare locală şi 47.042 mii lei pentru susţinerea unor proiecte de infrastructură. Nu au trimis răspuns, foarte probabil ştiind că se împarte o sumă mică, primăriile Bistriţa, Şintereag, Şieu, Spermezeu, Runcu Salvei, Prundu Bârgăului, Nimigea, Negrileşti, Lunca Ilvei, Galaţii Bistriţei.

În urma analizării acestor solicitări, au fost identificate o serie de proiecte locale a căror finanţare este esenţială pentru comunitatea respectivă. Astfel, comuna Sânmihaiu de Câmpie a solicitat 500.000 lei pentru modernizarea unui drum comunal aflat la graniţă cu comuna Chiochiş, tronson pe care circulă microbuzele şcolare. Primăria a primit doar 200.000 lei.

Comuna Rodna a solicitat sume pentru cofinanţarea proiectului „Rodna, măsuri integrate pentru o comunitate solidară, cu finanţare prin POCU”.

Pentru comunele Livezile şi Miceştii de Câmpie s-a considerat oportun alocarea de sume pentru acoperirea unor arierate, ţinându-se cont de faptul că sunt demarate proceduri de executare silită.

Nu în ultimul rând, pentru comuna Dumitra s-au repartizat sume în vederea efectuării unor lucrări de amenajare a şanţurilor, rigolelor şi podeţelor din satul Tărpiu.

Trebuie menţionat faptul că la începutul lunii noiembrie, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud a repartizat pe unităţi-administrativ teritoriale sume defalcate din TVA şi cote defalcate din impozitul pe venit, în cuantum total de 3,664 milioane lei.

Categoria: Administratie