45 de elevi romi află joi la 10.00 unde vor merge la liceu. Printre aceștia se află și fiica lui Emil Neia Lăcătuș.

45 de elevi romi află joi la 10.00 unde vor merge la liceu. Printre aceștia se află și fiica lui Emil Neia Lăcătuș.

Mai mulţi elevi romi şi părinţii acestora au fost invitaţi  la sediul Partidei Romilor Pro-Europa, filiala Bistriţa-Năsăud, acolo unde s-au întâlnit cu  preşedintele Emil Neia Lăcătuş şi inspectorul pentru minorităţi din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean, Balazs Deneş . Cu această ocazie, cei doi au furnizat atât elevilor cât mai ales părinţilor toate informaţiile necesare în vederea întocmirii dosarului de admitere. De asemenea, cei prezenţi au putut afla numărul de locuri alocat romilor la  fiecare unitate de învăţământ liceeal, numărul de locuri la şcolile profesionale, dar şi profilurile/domenile pregătirii de bază, specializările existente în reţeaua şcolară din judeţul Bistriţa-Năsăud.

În acest context, preşedintele Emil Neia Lăcătuş a reamintit că elevii romi care au promovat examenul de capacitate şi şi-au depus dosarele la Inspectoratul Şcolar Judeţean până la data de 15 iunie 2018, au la dispoziţie 152 de locuri la licee şi 62 la şcoli profesionale.

„ Am  mai discutat despre condiţiile de admitere a candidaţilor, despre data şi locul la care se va desfăşura şedinţa publică care vizează repartizarea elevilor de etnie romă, care au optat pentru ocuparea unui loc la liceu sau şcoală profesională. Întâlnirea  va avea loc în data de 5 iulie, ora 10.00, în sala de şedinţe a Inspectoratului Şcolar Judeţean”, spune Emil Neia Lăcătuş.

Susţinut de inspectorul pentru minorităţi Balazs Deneş, Emil Neia Lăcătuş a făcut un apel către părinţii şi elevii prezenţi să aplice la acel liceu sau şcoală profesională unde vor face faţa exigenţelor, în funcţie de capacitatea şi pregătirea lor şcolară, asta pentru a nu fi puşi în situaţia de-a abandona sau de-a pleca la o altă unitate de învăţământ cu mai puţine cerinţe.

„Cei prezenţi au adresat o serie de întrebări inspectorului şcolar Balazs Deneş, dorind să afle care sunt criteriile de repartizare, dar şi cele pentru burse pentru elevii romi”, a mai precizat preşedintele Lăcătuş.

Este bine de ştiut că:

Partida Romilor Pro Europa Bistriţa-Năsăud a eliberat un numar de 45 de recomandări pentru tot atâţia elevi, toţi etnici romi: „ Doar copiii cu părinţi romi pot să îşi depună dosarele pentru repartiţia la licee sau şcoli profesionale. Este cerinţa de bază pentru a beneficia de această oportunitate”, a conchis preşedintele Emil Neia Lăcătuş.

Reamintim că toate aceste acţiuni au loc în cadrul unei campanii derulate de Partida Romilor Pro Europa în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud, sub numele de „Campania SOS-Copiii Romi”.

Categoria: EVENIMENT