40 de mii de lei. Acestea sunt amenzile pentru cei care folosesc bărci cu motoare termice pe lacul Colibiţa

40 de mii de lei. Acestea sunt amenzile pentru cei care folosesc bărci cu motoare termice pe lacul Colibiţa


 

Prefectul județului, Ovidiu Victor Frenţ, în calitate de președinte al Comitetului de Bazin Someș-Tisa a dispus controale pe lacul Colibița, iar în perioada 4 – 5 august 2018, au fost identificate 3 persoane care au încălcat prevederile Regulamentului de exploatare a lacului, folosind pentru navigat astfel de ambarcațiuni.

Acestora li s-au întocmit procese verbale de constatare, prin care s-a dispus retragerea ambarcațiunilor și interzicerea utilizării acestora în scop navigabil pe acumularea Colibița și totodată, retragerea lor de pe malul lacului.
❗️Dacă la următorul control se va constata că aceste măsuri nu au fost îndeplinite, aceștia vor fi sancționați cu amendă contravențională, al cărei cuantum este de până la 15.000 de lei pentru persoanele fizice și de până la 40.000 de lei pentru persoanele juridice, conform Legii Apelor nr. 107/1996, cu modificările și completările ulterioare.

 

Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa (ABA Someș-Tisa) reiterează faptul că este interzisă folosirea ambarcațiunilor echipate cu motoare termice și hibride, care necesită în funcționarea lor utilizarea combustibililor fosili, pe suprafața lacului Colibița din județul Bistrița-Năsăud, în conformitate cu Regulamentul de exploatare a lacului.
La controlul efectuat în perioada 4 – 5 august 2018, au fost identificate trei persoane care au încălcat prevederile Regulamentului de exploatare a lacului, folosind pentru navigat astfel de ambarcațiuni.
Acestora li s-au întocmit procese verbale de constatare, prin care s-a dispus retragerea ambarcațiunilor, interzicerea utilizării acestora în scop navigabil pe acumularea Colibița și, totodată, retragerea lor de pe malul lacului. Dacă la următorul control se va constata că aceste măsuri nu au fost îndeplinite, aceștia vor fi sancționați cu amendă contravențională, al cărei cuantum este de până la 15.000 de lei pentru persoanele fizice și de până la 40.000 de lei pentru persoanele juridice, conform Legii Apelor nr. 107/1996, cu modificările și completările ulterioare.
Cadrul legislativ actual permite instituției noastre sancționarea celor care încalcă prevederile Regulamentului de exploatare, doar în etapa ulterioară identificării, după ce au fost dispuse măsuri de conformare, dacă acestea nu au fost îndeplinite.
La controale participă, alături de angajații ABA Someș-Tisa, reprezentanți ai Inspectoratului Județean de Poliție Bistrița-Năsăud și ai Inspectoratului de Jandarmi Județean Bistrița-Năsăud. Aceste acțiuni de verificare a modului în care sunt respectate prevederile Regulamentului de exploatare a lacului Colibița vor continua.

Compartimentul de presă al Administraţiei Bazinale de Apă Someş-Tisa

 

Categoria: EVENIMENT