luni, martie 30, 2020
2.8 C
Bistrița
More

  31 de părinți ai clasei cu predare în limba germană au depus o petiție conducerii Colegiului Național ”Liviu Rebreanu”. E vorba de OUG 9/2018.

  Must Read

  Ordonanța Militară Numărul 4 din 29.03.2020/ DOCUMENT

  Având în vedere dispozițiile art. 24 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul stării...

  Raed Arafat, AVERTISMENT pentru managerii de spitale și medici: ‘Pacienții nu pot fi refuzați’

  Secretarul de stat Raed Arafat a lansat, duminică seara, de la sediul MAI, un avertismaent la adresa mangerilor sau...

  OM 4: Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat plafonarea prețurilor la energie electrică și termică, dar și la carburanți.

  Ministrul de Interne, Marcel Vela, și secretarii de stat Bogdan Despescu și Raed Arafat susțin o declarație...
  Alin Cordoshttp://www.propolitica.ro
  ziar editat de MEDIA PROMPT COMMUNICATION SRL

  Ordonanța 9/2018 aduce tensiuni și frustrări în învățământul românesc, așadar și în cel bistrițean. E vorba de o decizie a Guvernului Dăncilă care interzice învățătorilor din învățământul primar, care aparțin minorităților naționale, să mai predea ore de Limba și literatura română. Prin această măsură controversată, elevilor li se încalcă dreptul constituțional de a fi instruiți în propria limbă maternă, iar mai mult decât atât, dreptul la muncă al învățătorilor va fi îngrădit abuziv.

  Textul integral al petiției

  Către

  COLEGIUL NAŢIONAL „LIVIU REBREANU” Bistriţa

  În atenţia: doamnei director Suzana Gălăţan, __________________________

   

  Subsemnaţii semnatari ai prezentei adrese, în calitate de părinţi ai elevilor clasei a III-a G (clasă cu predare în limba germană) ne arătăm prin prezenta profunda nemulţumire şi dezacordul cu privire la punerea în aplicare a prevederilor Ordonanţei Guvernului nr.9/ 2018 privind modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul educaţiei (denumită în continuare “Ordonanţa”), în special a articolului I pct. 17 din Ordonanţă care prevede faptul că “în învăţământul primar, la clasele cu predare în limbile minorităţilor naţionale, orele de Limba şi literatura română prevăzute în planurile de învăţământ sunt predate de profesori cu studii superioare de specialitate.”

   

  Am aflat cu stupoare şi indignare că în baza prevederilor de mai sus, orele de Limba şi literatura română la clasa copiilor nostri nu vor mai fi predate de învăţătoarea clasei (doamna Gabriela Tănăsescu), ci de un alt cadru didactic, deşi diplomele deţinute de învăţătoarea clasei atestă studiul Limbii şi literaturii române, a literaturii române pentru copii, a metodicii predării limbii române la clasele primare, la fel ca şi în cazul învăţătorilor de la clasele cu predare în limba română

   

  Considerăm că aceste măsuri sunt abuzive, discriminatorii şi încalcă principii de bază din Legea educaţiei, impunându-se abrogarea urgentă a lor, cel puţin datorită următoarelor motive:

   

  Învăţătorii de la clasele cu predare în limbile minorităţilor naţionale sunt privaţi de dreptul de a preda „Limba şi literatura română”, cu toate că examenele absolvite şi gradele didactice obţinute îi îndreptăţesc să o facă;

  Învăţătorii şi profesorii din învăţământul primar sunt singurii care au specializarea pentru a preda la această vârstă şi sunt singurii care au efectuat practică pedagogică la învăţământul primar;

  Măsurile contravin principiului eficienţei din Legea educaţiei, în baza căruia se urmăreşte obţinerea de rezultate educaţionale maxime, prin gestionarea resurselor existente. Astfel, deşi învăţătorii au calificarea şi specializarea necesară, noile prevederi deleagă atribuţiile de predare unor persoane fără calificare specifică.

  De asemenea, măsurile contravin principiului echităţii din Legea educaţiei, în baza căruia accesul la învăţare se realizează fără discriminare. Prin aplicarea acestor prevederi, doar elevii din clasele cu predare în limba română, nu şi cei de la secţiile cu predare în limbile minorităţilor, ar mai beneficia de pregătirea şi experienţa unor învăţători formaţi pentru învăţământul primar.

   

  Astfel, pe lângă faptul că aceste măsuri sunt profund umilitoare şi discriminatorii la adresa învăţătorilor de la clasele cu predare în limba germană, instituind prezumţia că aceştia nu ar avea competenţele lingvistice şi profesionale corespunzătoare pentru predarea limbii române, considerăm că aceste măsuri aduc atingere gravă şi drepturilor elevilor, nevoii lor de consecvenţă şi stabilitate.

   

  Drept urmare, în calitate de părinţi ai acestor elevi, ne opunem categoric implementării acestor măsuri abuzive şi solicităm ca orele de Limba şi literatura română la clasa copiilor nostri (clasa a III-a G) să fie predate în continuare de învăţătoarea clasei, doamna Gabriela Tănăsescu.

   

  Vă solicităm prin prezenta sprijinul/ implicarea în demersurile pentru suspendarea de îndată a aplicării Ordonanţei, respectiv pentru abrogarea de urgenţă a acesteia.

   

  Totodată arătăm că vom recurge la toate formele de protest legale pentru susţinerea acestei cauze şi vom apela la mass-media în situaţia în care se va insista în implementarea acestor măsuri vădit abuzive care încalcă grav drepturile cadrelor didactice şi ale elevilor.

   

  Bistriţa, 27.09.2018

   

   

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Latest News

  Ordonanța Militară Numărul 4 din 29.03.2020/ DOCUMENT

  Având în vedere dispozițiile art. 24 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul stării...

  Raed Arafat, AVERTISMENT pentru managerii de spitale și medici: ‘Pacienții nu pot fi refuzați’

  Secretarul de stat Raed Arafat a lansat, duminică seara, de la sediul MAI, un avertismaent la adresa mangerilor sau medicilor care refuză să interneze...

  OM 4: Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat plafonarea prețurilor la energie electrică și termică, dar și la carburanți.

  Ministrul de Interne, Marcel Vela, și secretarii de stat Bogdan Despescu și Raed Arafat susțin o declarație de presă, privind noi măsuri...

  ÎN LINIA ÎNTÂI: Trecem prin satele județului și atunci când oamenii ne văd echipați complet, în alb, își fac semnul Crucii, pentru că știu...

  Misiunile pentru prevenirea răspândirii virusului COVID-19 sunt gestionate în sistem integrat de către Centrul Județean de Conducere și Coordonare a...

  Alte două cazuri de infecție cu noul coronavirus s-ar fi înregistrat la Năsăud

  Alte două cazuri de infecție cu noul coronavirus s-ar fi întregistrat la Năsăud, acolo unde cifra infectaților ar ajunge astfel la 5....
  - Advertisement -

  More Articles Like This

  - Advertisement -