30 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989: Expoziție foto-documentară la Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud

30  de ani de la Revoluția din Decembrie 1989: Expoziție foto-documentară la Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud

1989-2019: 30 de ani de la Revoluția din Decembrie, eveniment ce a pus capăt celor 50 de ani de communism din România. Printre participanții la această revoltă anti-ceaușistă,transformată într-una anti-comunistă și anti-sistem, la Timișoara și la Bistrița a participat și prefectul Ovidiu Frenț.

Pentru că au mai rămas doar câteva zile până la data începuturilor Revoluției în Timișoara, 15 decembrie, Instituţia Prefectului Bistriţa-Năsăud şi Arhivele Naţionale Bistriţa-Năsăud organizează o expoziţie foto-documentară dedicată acestui eveniment major din istoria noastră, luând ca reper cronologic vizita lui Nicolae Ceauşescu în judeţul Bistrița-Năsăud din octombrie 1989, mergând până la primele alegeri libere, din mai 1990. Demersul doreşte să exploreze şi o realitate cotidiană, rămasă cumva în umbra cercetărilor, prin expunerea de obiecte din perioada comunistă, pentru ca aceea epocă, trăită de unii dintre noi, să fie mai bine înţeleasă de noile generaţii, realizând astfel o punte între trecut şi prezent, cu ochii spre viitor.

Ovidiu Frenț:  „Am gândit o colecție documentară care să se transforme într-un fond arhivistic. Fac și pe această cale un apel (dacă tot ne amintim de acele vremuri în care se tot făceau apeluri) către persoanele care dețin documente, filme, fotografii, înscrisuri, ziare, să ne contacteze ori aici, la Prefectură, ori pe colegii de la Arhivele Naționale, pentru că este de datoria noastră ca toate acele izvoare istorice să intre într-un fond care să rămână pentru viitor, pentru generațiile viitoare. Transmitem mulţumirile instituţiilor noastre tuturor persoanelor care au dat curs invitaţiei de a dona documente şi obiecte referitoare la evenimentele din timpul Revoluţiei. Vă aşteptăm pe 16 decembrie 2019, ora 11, la sediul ”

 Expoziția va fi vernisată pe data de 16 decembrie 2019, ora 11:00, la sediul Arhivelor Naţionale Bistriţa-Năsăud, din str. Gării, nr. 3-5.

 

Categoria: EVENIMENT