Ionuț Simionca cere PSD să urgenteze adoptarea amendamenului la OUG nr.43/1997 privind regimul drumurilor

Ionuț Simionca cere PSD să urgenteze adoptarea amendamenului la OUG nr.43/1997 privind regimul drumurilor

Liderul PMP Bistrița-Năsăud, deputatul Ionuț Simionca a vorbit în fața plenului Camerei Deputaților despre completarea OUG nr.43/1997 privind regimul drumurilor. Potrivit lui Simionca, propunerea care trebuia supusă dezbaterii în plenul Camerei a fost întârziată în comisii, consecință fiind întârzierea legii cu alte vieți pierdute.

 “Orice întârziere în semnalizarea trecerilor la nivel de cale ferată ar putea conduce la pierderea de vieţi omeneşti!  După mai bine de nouă luni de când am depus o inițiativă legislativă prin care trecerile la nivel cu calea ferată ale drumurilor principale din țară deveneau mai sigure, am avut surpriza să constat că proiectul, care mai avea nevoie doar de votul colegilor deputați pentru a pleca spre promulgare, a fost întors de PSD la comisia de specialitate pentru că amenzile prevăzute ar fi prea mari”, spune Ionuț Simionca.

Parlamentarul PMP nu s-a ferit să critice PSD, grija principalei formațiuni politice de guvernământ, fiind bugetul CFR SA: ” Pentru că e  vorba de CFR SA, colegii din PSD au fost foarte grijulii cu banul public pentru că, dacă amenzile s-ar fi referit la societăți comerciale cu capital privat, nu ar fi interesat pe nimeni”.

 

Dacă scoatem amenzile, scoatem şi responsabilitatea de pe umerii celor de la CFR, iar această lege nu ar mai avea sens fără responsabilităţi. Partea dureroasă este că se întârzie, astfel, punerea în aplicare a unui proiect legislativ care vizează creșterea gradului de siguranță a cetățeanului. Iar viețile cetățenilor noștri merită mai multă atenție din partea noastră! Daca noi nu avem grija de cetatenii noștri, atunci cine sa aibă?” s-a întrebat retoric  deputatul Simionca.

Reamintim că propunerea liegislatică prevede ca trecerile de nivel cu cale ferată de pe drumurile europene şi naţionale, cu grad ridicat de producere a accidentelor rutiere, să fie prevăzute cu bariere sau semibariere de către administratorul căii ferate. Mai mult, administratorul căii ferate este obligat să asigure vizibilitatea trecerilor prin curăţarea vegeraţiei la o distanţă de 150 m de intersecţie.

Iniţiativa deputatului Ionuț Simionca  a fost susținută de 101 deputați și senatori de la majoritatea grupurilor parlamentare. Propunerea legislativă propune și sancțiuni pentru administratorii de căi ferate care nu îndeplinesc această obligație. Contextual, nesemnalizarea corectă a trecerilor la cale ferată a urma să fie sancționată cu amenzi cuprinse între 50.000 lei la 250.000 lei, iar necurățarea vegetației, cu amendă de la 30.000 lei la 150.000 lei.

 

 

Categoria: Politica