luni, aprilie 6, 2020
2.8 C
Bistrița
More

  22,7 milioane de euro vor fi alocate pentru reamenajarea și remodernizarea lacului Colibița.

  Must Read

  Intervenții grele pentru pompierii militari și civili: 5 incendii de vegetație în BN

  Pompierii militari și voluntari intervin la mai multe incendii de vegetație uscată pe raza județului : un...

  Raed Arafat : Ar fi bine să începem să ne acoperim nasul și gura când ieșim în spațiul public

  Secretarul de stat Raed Arafat a transmis duminică un mesaj în care îndeamnă populația să intre...
  Alin Cordoshttp://www.propolitica.ro
  ziar editat de MEDIA PROMPT COMMUNICATION SRL

  Finanțarea este asigurată prin POIM (Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020

  Informația ce vine să confirme faptul că lacul de la Colibița va intra într-un aplu proces de reabilitare și modernizare apare în raportul pe 6 luni de activitate al ministrului Apelor și Pădurilor, beclenarul Ioan Deneș. Este vorba de proiectul ”Mărirea gradului de siguranță a acumulării Colibița și amenajarea râului Bistrița, aval de acumulare, județul Bistrița-Năsăud, în valoare de 22.766.000 euro, fără TVA”. Finanțarea va fi asigurată prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020. 235.762.059 de euro sunt alocați pentru ”Promovarea adaptării la schimbările climatice”.

  Reamintim faptul că în luna octombrie a anului 2017, Apele Române – Administraţia Bazinală Someş-Tisa (ABAST) pregăteau un proiect amplu pentru consolidarea barajului de la Colibiţa, dar şi pentru dezvoltarea infrastructurii de apărare împotriva inundaţiilor prin amenajarea malurilor râului Bistriţa până la confluenţa râului Şieu, dar şi a Văii Bârgăului. 

  Ștefan Rus, director SGA BN (2017): „Este un proiect pentru mărirea gradului de siguranţă a barajului Colibiţa care după eforturi susţinute a primit finanţare, aprobare de la Comisia Europeană. E pus pe SEAP pentru refacerea studiului de fezabilitate, proiect tehnic şi detalii de execuţie. Pe urmă se va scoate la licitaţie contractul de execuţie a proiectului. 10 milioane euro sunt alocate pentru barajul Colibiţa, respectiv mască şi tot ce trebuie făcut din punct de vedere al gospodăririi apelor, 15 milioane euro sunt lucrări în aval, de la baraj până la confluenţa cu Şieu. Se preconizează, în funcţie de cum merg licitaţiile pe SEAP şi ce contestaţii vor mai fi, că golirea barajului va începe în toamna viitoare, în 2019. E un obiectiv important. Suntem obligaţi să facem lucrul acesta dacă nu am fi obţinut bani europeni, cu sprijinul tuturor celor implicaţi, puteam să ajungem ca în 2-3 ani să golim lacul, obligaţi, şi să nu mai putem să-l umplem sau să nu avem bani să facem aceste lucrări”.

  Tot atunci, atât la sediul SGA Bistriţa-Năsăud, dar şi în sala de consiliu local a Primăriei Bistriţa Bârgăului au avut loc noi runde de dezbateri publice dedicate acestui subiect.

  Potrivit lui Răzvan Cerceja, director executiv în cadrul Asociaţiei de promovare a turismului Turist în Bistriţa-Năsăud, cel care a luat parte la şedinţa de la Bistriţa Bârgăului, la această oră nu mai există altă cale decât golirea lacului de acumulare.

  Se ştie faptul că în 2019 barajul iese din perioada de exploatare de 30 de ani şi o să fie nevoie de un alt aviz de funcţionare, pe care, însă, nu şi-l va asuma nimeni, având în vedere faptul că echipamentele sunt vechi, uzate, iar la casa vanelor există unele defecţiuni, fiind vorba de golirea de fund”, a explicat Răzvan Cerceja.

  El a mai spus că golirea se va face într-o perioadă cuprinsă între 5 sau chiar 6 luni, gradual, asta pentru a nu pune în pericol malurile unde se pot produce alunecări de teren, cam din două în două săptămâni.

  Potrivit acestuia, conform proiectului, lacul Colibiţa va fi golit treptat, din toamnă până în primăvară, undeva spre mai-iunie 2020, pentru a se putea lucra câteva luni la baraj, ulterior va începe reumplerea barajului.

   

  Subprefectul Ciprian Oprea Ceclan a confirmat faptul că râul Bistriţa ardeleană va fi regularizat pe parcurusl a 51 km, mulţumind SGA şi Agenţiei pentru Protecţia Mediului pentru implicarea în obţinerea tuturor acordurilor şi autorizaţiilor. „Cu regret spun, avem cetăţeni în acest judeţ care de dragul de a se opune unor asemenea lucrări au făcut tot posibilul să le oprească. Pe toate căile legale, au fost obţinute toate autorizaţiile. Acest proiect continuă, se va realiza pentru bistriţeni, pentru siguranţa cetăţenilor din Bistriţa-Năsăud, chiar dacă unii se opun, inclusiv consolidărilor de maluri, din cauza anumitor peşti leneşi. Peştii leneşi nu stau în cuva excavatorului. E mult mai important să salvăm vieţi omeneşti, locuinţe, să nu avem pagube materiale. Chiar cu riscul de a se reface habitatul acelor peşti în 2-3 luni”, a explicat subprefectul Ceclan.

   

  De altfel, şi prefectul Ovidiu Frenţ a subliniat faptul că acest proiect are rolul de a creşte şi calitatea apei în contextul în care acumularea Colibiţa are şi rolul de asigurare a apei pentru peste 30.000 locuitori.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Latest News

  Intervenții grele pentru pompierii militari și civili: 5 incendii de vegetație în BN

  Pompierii militari și voluntari intervin la mai multe incendii de vegetație uscată pe raza județului : un incendiu in loc. Lunca Ilvei...

  Raed Arafat : Ar fi bine să începem să ne acoperim nasul și gura când ieșim în spațiul public

  Secretarul de stat Raed Arafat a transmis duminică un mesaj în care îndeamnă populația să intre într-o nouă logică: să nu...

  La granițele județului BN cu Suceava, Maramureș, Mureș și Cluj sunt instalate noi filtre

  La solicitarea prefectului județului, Stelian Dolha începând de astăzi, 5 aprilie, au fost instalate echipaje mixte la punctele de intrare...

  APEL PENTRU UN PLAN NAȚIONAL susținut de toate partidele politice PENTRU COMBATEREA EFECTELOR CRIZEI PROVOCATE DE PANDEMIA DE CORONAVIURS

  Scrisoare deschisă adresată președinților partidelor parlamentare: Domnului Ludovic Orban – Președinte PNL Domnului Dan Barna – Președinte USR
  - Advertisement -

  More Articles Like This

  - Advertisement -