miercuri, aprilie 1, 2020
2.8 C
Bistrița
More

  22 DECEMBRIE 1989- 22 DECEMBRIE 2017: „Pe majoritatea bogătanilor şi cocalarilor îi doar în cur de Revoluţie”- Ioan Benţa

  Must Read

  Decesul de la Ilva Mică este confirmat de primarul Aurel Horea. El nu știe dacă e vorba de o moarte cauzată de Covid 19

  Primarul comunei Ilva Mică, Aurel Horia a confirmat faptul că are un deces în comuna pe...

  Paza bună, trece primejdia rea. Primul reportaj de pe granița cu SUCEAVA

  Paza bună trece primejdia rea, spune o vorbă străveche, una mai degrabă moldovenească decât ardelenească. Cum...

  Alte 40 de pachete cu alimente au fost livrate unor bunici de Asociația ”Împarte Bucurie”

  Voluntarii Asociației ”Împarte Bucurie” au ajuns în aceste zile în mai multe localități unde au dus...
  Alin Cordoshttp://www.propolitica.ro
  ziar editat de MEDIA PROMPT COMMUNICATION SRL


  Revoluţia s-a consumat la Bistriţa în 24 de ore, mai precis pe data de 22 decembrie 1989. Asta spune subprefectul Ovidiu Frenţ, vicepreşedinte al Asociaţiei „22 Decembrie” din Bistriţa, dar şi fostul lider al revoluţionarilor bistriţeni, Ioan Benţa.

  La 27 de ani distanţă, ca de fiecare zi de 22 decembrie, autorităţiile locale şi judeţene au comemorat victimele celei mai sângeroase represiuni din Europa de Est în faţa troiţei de la Prefectură. A fost ţinut un Te Deum şi au fost depuse coroane de flori.

  coro

  După depunerea de coroane, membrii Asociaţiei 22 Decembrie din Bistriţa au ţinut să îşi amintească de toţi cei ucişi în urmă cu 26 de ani în cadrul unui moment comemorativ în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean. Au vorbit, pe rând, subprefectul Ovidiu Frenţ dar şi primul bistriţean care a pătruns în fostul consiliu popular, Ioan Benţa.

  Chiar daca la Bistriţa nu s-a tras, Frenţ susţine că atunci s-au expus unui risc major, deoarece etajele doi şi trei ale Palatului Administrativ erau împânzite de soldaţi înarmaţi până în dinţi, care aşteptau doar ordinul de deschidere a focului. El a cerut istoricilor să scrie istoria revoluţiei din Decembrie aşa cum a fost ea, cu bune şi cu relele ei: “Norocul a fost că nu s-a tras, dar pe tot traseul am facut apel să nu provoace armata şi să nu distrugă nimic pentru a nu degenera în violenţe. Ne-am expus unui risc major! Nu spun că sunt revoluţionarul numărul unu al Bistriţei sau că meritam acest certificat. Eu spun că toţi care au ieşit şi au avut curajul să manifeste înaintea fugii lui Ceauşescu… eu pe toţi îi numesc revoluţionari”
  „Băiatul cu fâşul roşu”

  Supranumit „băiatul cu fâşul roşu”, fostul lider al revoluţionarilor bistriţeni şi ex-prim-vicepreşedinte al CNSL-Frăţia BN, Ioan Benţa s-a mutat la Sibiu. A fost consilier local, a făcut politică social-democrată, fiind recunoscut faptul de-a fi fost unul din primii bistriţeni care a ajuns în balconul fostului Comitet Judeţean al PCR, actualul Palat Administrativ.

  La 26 de ani de la Revoluţie, Benţa a ajuns la Bistriţa. Recunoaşte că nu a atins de foarte aproape masa puterii, deşi aceasta l-a bătut pe umăr şi aproape că l-a luat în braţe, dar nu i-a simţit gustul adevărat: banii şi influenţa politică: „Beneficiez din plin de binefacerile capitalismului”. Face parte din cei care au adus capitalismul cu mâinile goale şi cu căniţa cu griş încălzită pentru copilul cel mic la flacăra lumânării. Am vorbit mult, despre una şi alta, despre dezamăgiri, frustrări, despre viaţă, aşa cum e ea…

  Dupa 27 de ani

  ” Sentimentele nu sunt neapărat confuze, dar sunt contradictorii. Traiesc, acum, momente de multumire, dar si de dezamagire. Romania s-a schimbat fundamental in acesti 20 de ani trecuti din momentul zero (…) Marea dezamagire e ca in 1989, romanii traiau greu, in frig, nu era deloc usor. Hm, acum, lucrurile s-au schimbat doar pentru unii, in timp ce prapastia dintre bogati si saraci se face tot mai mare”

  Principala vinovata de actuala stare – clasa politică

  „După 27 de ani sunt supărat şi furios deopotrivă pentru faptul că viaţa politică face loc în mijlocul ei tuturor neisprăviţilor. Constat cu amărăciune că la fiecare ciclu electoral parlamentul primeşte tot mai multi impostori, amante, oameni fără coloană vertebrală şi cea mai josnică speţă de politician român – traseistul de meserie, care este întruchiparea perfecta a ceea ce se spune din vechime despre politica şi anume că e curvă. Deja s-au creat două lumi: cea a politicienilor şi lumea noastră a celor săraci,din nefericire însă, lumea noastra e dirijată după placul şi nepriceperea primilor. Cineva, nu are importanţă cine spunea foarte plastic că pe listele electorale puteau fi şi maimuţe că tot erau votate.Eu, cu puţina mea pricepere în ale zoologiei spun că au fost votaţi, din păcate, cameleonii, vulpile şi porcii mistreţi.

  Ultima intrebare: ” Esti fericit după 27 de ani?”

  „Da şi nu! Sunt fericit pentru cei patru copii ai mei şi a căror perspectivă e cu totul alta, de faptul că trăiesc mult mai demni şi mai aproape de valoarea fiecăruia dintre ei. Sunt nefericit pentru românii care trăiesc sub limita sărăciei, pentru ticăloşia şi nesimţirea clasei politice, pentru toate laturile şi mizeriile aduse la suprafaţă de Revoluţia din Decembrie 1989. Sunt total nefericit pentru că încă nu ştim unele adevaruri despre acele vremuri, dar sunt extrem de fericit când mă gândesc că nepoţii şi strănepoţii mei vor afla aceste adevaruri şi vor povesti cu mândrie despre bunicul revolutionar. Restul, hm, restul e istorie, iar Decembrie 1989 face parte din ea”, a conchis Ioan Benţa.

  REMEBER

  Bistriţa are doi eroi care au murit în Revoluţia din luna Decembrie 1989. Unul dintre ei este Ioan Sabău, care a decedat la Cluj-Napoca, iar celalalt este Cristian Bucur, decedat la Bucureşti.

  Ioan Sabău a fost împuşcat în cap în municipiul Cluj-Napoca în Piata Libertăţii. El muncea în Cluj la Trustul de Constructii şi era student la seral. Trupul său a fost adus şi înhumat în cimitirul din localitatea natală.

  Cel de-al doilea erou este Cristian Bucur. El şi-a pierdut viaţa la Bucureşti, fiind împuşcat în faţa sediului MapN. Era student la Academia Militara Tehnica UM 02545. Dintr-un raport oficial asupra crimelor săvârşite între 16 – 28 decembrie 1989, reiese că în România au fost înregistraţi 1.104 morti şi 3.321 răniţi.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Latest News

  Decesul de la Ilva Mică este confirmat de primarul Aurel Horea. El nu știe dacă e vorba de o moarte cauzată de Covid 19

  Primarul comunei Ilva Mică, Aurel Horia a confirmat faptul că are un deces în comuna pe...

  Paza bună, trece primejdia rea. Primul reportaj de pe granița cu SUCEAVA

  Paza bună trece primejdia rea, spune o vorbă străveche, una mai degrabă moldovenească decât ardelenească. Cum ne „păzim” noi la granița...

  Alte 40 de pachete cu alimente au fost livrate unor bunici de Asociația ”Împarte Bucurie”

  Voluntarii Asociației ”Împarte Bucurie” au ajuns în aceste zile în mai multe localități unde au dus pachete cu alimente și medicamente...

  Apel din partea prefectului Stelian Dolha către toate firmele ce pot ajuta autoritățiile să producă echipamente medicale sau biocide

  Prefectul județului Stelian Dolha face un apel la toate firmele din județ care pot ajuta autoritățile prin producția de echipamente...

  Primăria Bistrița a început acțiunea de dezinfecție a celor 1.500 de scări de bloc

  Din această săptămână, Primăria Bistrița a început dezinfecția scărilor de bloc din municipiu, astăzi dezinfectăm în cartierul...
  - Advertisement -

  More Articles Like This

  - Advertisement -