joi, aprilie 2, 2020
2.8 C
Bistrița
More

  161 de ani de la dezrobirea romilor la Palatul Administrativ

  Must Read

  Alin Cordoshttp://www.propolitica.ro
  ziar editat de MEDIA PROMPT COMMUNICATION SRL

  Sala de ședințe a Palatului Administrativ  va fi gazda, joi, 20 februarie, începând cu ora 13.00, unui eveniment dedicat istoriei celei mai numeroase etnii din România: romii. Este vorba de ”Dezrobirea romilor”, cu o dezbatere ce va avea tema” Stima de sine prin asumare etnică”, moderată de Rudy Moca, actor, regizor și realizator de emisiuni culturale și educative la Radio Târgu Mureș. La dezbatere sunt așteptați să ia parte reprezentanți ai Instituției Prefectului,  Consiliului Județean, cei ai serviciilor  deconcentrate, experți romi din cadrul primăriilor unde există  comunități mari de romi, consilieri locali romi, lideri ai sucursalei Partidei Romilor Pro-Europa Bistrita-Nasaud, cadre didactice(directori si profesori), mediatori sanitari și invitați speciali printre care și  reprezentantul  Centrului Județean pentru Cultură, șeful de  serviciu Emilia Bumb.

  În cadrul dezbaterii, vor  exista și prezentări multi-media despre semnificația zilei de 20 februarie 1856, dată la care a fost adoptată Legiuirea pentru emanciparea romilor din Principatul Ţării Româneşti, prin care era desfiinţată robia. Cu doar câteva luni înainte de această dată o lege similară a fost dată şi în Moldova. În acest sens, moderatorul dezbaterii, actorul și regizorul Rudy Moca va prezenta detalii și explicații legate de acest eveniment crucial pentru romi.

  De asemenea, se vor transmite mesaje din partea presedintelui si consilierului judetean, Emil Neia Lacatus, a invitaților dar și din partea domnului președinte al Partidei Romilor Pro Europa, Nicolae Păun, inițiatorul legii prin  care data de 20 februarie a fost declarată ziua dezrobirii romilor si din partea d-nului prim-vicepresedinte Catalin Manea, care este responsabil de zona N-V si centru.

  Precizăm faptul că, este vorba de un eveniment realizat în parteneriat cu Partida Romilor Pro-Europa, Consiliul Județean, Instituția Prefectului și Centrul Județean pentru Cultură BN.

   

  De știut: La 20 februarie 1856, a fost adoptată Legiuirea pentru emanciparea romilor din Principatul Ţării Româneşti, prin care era desfiinţată robia. O populaţie de 250.000 de romi şi-a câştigat statutul de oameni liberi. Proprietarilor de ţigani li se acorda o despăgubire de zece galbeni pentru fiecare ţigan. Pământuri nu le-au fost niciodată atribuite romilor.

   

  După votarea celor două legi, din 1855 în Moldova, respectiv 1856, în Ţara Românească, mulţi boieri şi-au eliberat robii fără să pretindă despăgubiri de la stat. Aceste două legi au constituit practic ultima etapă a dezrobirii ţiganilor, important proces de reformă socială desfăşurat pe parcursul a două decenii. După eliberare, un număr mare de romi au părăsit ţara, plecând înspre ţările vecine, iar de acolo în vestul Europei şi în cele din urmă în America.

   

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Latest News

  Gabriel Lazany vorbește despre decesul de la Ilva Mică: ” Parcă e o glumă proastă de 1 aprilie , au venit rezultatele, iar pacientul...

  Managerul SJU Bistrița, Gabriel Lazany a ieșit astăzi într-o conferință de presă în curtea spitalului și a vorbit...

  Decesul de la Ilva Mică este confirmat de primarul Aurel Horea. El nu știe dacă e vorba de o moarte cauzată de Covid 19

  Primarul comunei Ilva Mică, Aurel Horia a confirmat faptul că are un deces în comuna pe care o administrează, fiind vorba...

  Paza bună, trece primejdia rea. Primul reportaj de pe granița cu SUCEAVA

  Paza bună trece primejdia rea, spune o vorbă străveche, una mai degrabă moldovenească decât ardelenească. Cum ne „păzim” noi la granița...

  Alte 40 de pachete cu alimente au fost livrate unor bunici de Asociația ”Împarte Bucurie”

  Voluntarii Asociației ”Împarte Bucurie” au ajuns în aceste zile în mai multe localități unde au dus pachete cu alimente și medicamente...
  - Advertisement -

  More Articles Like This

  - Advertisement -