121 PENTRU PARLAMENT

121  PENTRU PARLAMENT

Un număr de 13 formaţiuni politice şi-au depus liste oficiale pentru a intra în campania electorală care vizează alegerile parlamentare în judeţul Bistriţa-Năsăud. Este  vorba de PSD, PNL, ALDE, PMP, UDMR, USR, PRM, PRU, ANR, PSR, Partidul Verzilor dar şi Partidul Ecologist Român. Concret, peste 121 de bistriţeni îşi doresc să ajungă în Parlament.

 

13 partide politice s-au aşezat la linia de start a campaniei electorale care va începe pe data de 11 noiembrie la ora şapte dimineaţă şi se va încheia pe data de 10 noiembrie la miezul nopţii. La un calcul simplu aflăm că este vorba de peste 121 de cetăţeni din judeţul Bistriţa-Năsăud dar şi din judeţul Sibiu care şi-au propus să ajungă în Camera Deputaţilor sau în Senatul României. În ceea ce priveşte partidele politice care vor intra în cursa electorală, este vorba de PSD, PNL, ALDE, PMP, UDMR, USR, PRM, PRU, ANR, PSR, Alianţa Naţională, Partidul Verzilor dar şi Partidul Ecologist Român.

Aşa cum era de aşteptat, numele cele mai cunoscute apar în cazul PSD, PNL, ALDE, toţi aceşti candidaţi fiind profesionişti în ale politicii. De la Doina Pană, Daniel Suciu sau Ioan Deneş, la Ioan Turc, Ioan Ţintean, Robert Sighiartău sau Doris Moldovan, bistriţenii vor avea de ales din nume deja cunoscute ale politicii bistriţene.

 

Un alt partid politic care are deja experienţa unui ciclu electoral, Partidul Mişcarea Populară şi-a depus şi el liste complete, într-o situaţie similară găsindu-se şi UDMR, în calitatea sa de ONG care participă la runda electorală cu numărul şase din istoria alegerilor parlamentare din România.

Cu toate acestea, nici partidele politice de buzunar, cum mai sunt ele numite de analişti, nu s-au lăsat mai prejos. Concret, pe afişierele Biroului Electoral Judeţean apar deja oficializate listele de candidaţi ale USR, PER, PRM, PSR, PRU, ANR sau ale Partidului Verzilor. Pentru aceste liste, vorbim şi de nume cunoscute pe plan local: Marius Bălan, Mircea Archiudean, Ioan Someşan, dar şi  foarte mulţi candidaţi care nu au mai făcut politica până la această dată, cum ar fi reprezentanţii Uniunii Salvaţi România.

Mai trebuie spus faptul că  cel mai tânăr candidat din judeţ este Diana Orşan, de 25 de ani, iar cel mai în vârstă este Ioan Someşan, care a împlinit deja 70 de ani. Interesant este faptul că pe lista PNL nu figurează pe locuri eligibile niciunul din actualii parlamentari, în timp ce pe lista PRM, toţi candidaţii sunt din judeţul Sibiu.

Precizăm faptul că termenul limită pentru depunerea listelor de candidaţi s-a epuizat joi la miezul nopţii, M10 fiind una din formaţiunile politice care nu va participa la acest proces electoral. Mai putem menţiona faptul că în judeţul Bistriţa-Năsăud nu a fost înregistrat nici un candidat independent. Alegerile vor avea loc pe data de 11 decembrie, partidul care va avea cei mai mulţi reprezentanţi în Parlament având dreptul constituţional de-a forma majoritatea şi de-a desemna viitorul premier.