12 INCENDII în 9 zile

12 INCENDII în 9 zile

Din păcate, şi în acest an, premergător şi pe timpul Sărbătorii Naşterii Domnului, situaţiile de urgenţă generate de incendii au dus la pierderea de vieţi omeneşti şi pagube materiale însemnate. Astfel, în perioada 18 – 26 decembrie, echipajele profesioniste ale ISU Bistriţa – Năsăud au fost solicitate să intervină pentru localizarea şi lichidarea a 12 incendii.
Un eveniment tragic a avut loc duminică dimineaţa, 25 decembrie, pe raza localităţii Zagra, unde în urma unui incendiu violent, o femeie în vârstă de 76 de ani şi-a pierdut viaţa. Pagubele materiale au fost, de asemenea, însemnate în ciuda intervenţiei rapide a pompierilor voluntari din localitate, în primă fază, şi ulterior, a pompierilor militari de la subunitatea năsăudeană.
Împrejurarea determinantă la cele 12 incendii a fost, după cum urmează: şase incendii izbucnite din cauza coşurilor de fum necurăţate sau amplasate necorespunzător faţă de materiale combustibile, o situaţie provocată de jar / cenuşă, două situaţii de urgenţă generate de incendii din cauza instalaţiilor electrice defecte, un mijloc de încălzire improvizat şi două incendii provocate de utilizarea focului deschis.
Echipajele de intervenţie din cadrul inspectoratului şi cele ale voluntarilor din comunităţile bistriţene au făcut eforturi pentru limitarea pagubelor materiale şi protejarea vecinătăţilor şi, în acest context, insistăm asupra importanţei respectării normelor de prevenire a incendiilor la mijloacele de incălzire – intens folosite în această perioadă, după cum urmează: curăţarea căilor de evacuare a fumului, utilizarea corectă aparatelor alimentate cu gaz metan, a lămpilor de iluminat şi de gătit cu lichide inflamabile, folosirea instalaţiilor electrice la parametri normali, fără improvizaţii şi, nu în ultimul rând, educarea copiilor şi supravegherea lor pentru a nu provoca incendii.  

Categoria: EVENIMENT