11 iunie 2008-11 iunie 2018: Zece ani de la Marele Incendiu

11 iunie 2008-11 iunie 2018: Zece ani de la Marele Incendiu


În urmă 10  ani, exact la ora 18 și 5 minute, izbucnea incendiul care a transformat un monument istoric în cenușă și ruină. La 10 ani distanță, municipalitatea, primarul Ovidiu Teodor Crețu a transformat cenușa în diamant. In memoriam, în această seară va fi oficiată o rugăciune ecumenică, care va începe la orele 19.30.

Pe data de 11 iunie 2008, orele 18.00 ora locală, a izbucnit un incendiu la baza turnului bisericii. Ceasul din turn era oprit la ora 18:05, dar mecanismul ceasului fusese scos datorită renovării turnului. Din cauza schelelor din lemn de brad în care era îmbrăcat turnul, focul s-a extins rapid până sus. Schelele din lemn de brad au fost proiectate de prof.dr.ing. Szabo Balint de la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, Facultatea de Arhitectură și Urbanism. (Proiectul includea lemn ignifugat, însă la licitație primăria a renunțat la această soluție din cauza costurilor „prea mari” și relativei inutilități. Lemnul ignifugat ar fi putut rezista la incendiu 15, maxim 20 minute.) În mai puțin de o jumătate de oră acoperișul turnului, precum și acoperișurile a trei dintre turnurile mici care reprezentau dreptul de judecată al orașului medieval (cunoscut în limba latină drept ius gladii) s-au prabușit. Pagubele au fost estimate de evaluatori la peste un milion de euro

Conform declarațiilor comisarului șef Sidor Bodescu, șeful din acel moment al  Inspectoratului Județean de Poliție Bistrița-Năsăud, vinovați de producerea incendiului sunt trei copii, cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani, care se ocupau cu colectarea fierului vechi. Ei sunt acuzați de distrugere din culpă. Deoarece sunt minori, răspunderea a revenit părinților.

Ce a reuşit administraţia lui Ovidiu Teodor Creţu?

Calculat, chibzuit şi cu suficientă răbdare pentru a vedea finalul lucrărilor de restaurare, primarul Creţu şi toţi cei implicaţi în refacerea acestui simbol, au reconstruit turlele, acoperişul turnului, cel al navei. De asemenea, au fost turnate clopote noi şi achiziţionat un ceas nou, identic cu cel distrus de incendiu, întreaga biserică îmbrăcându-se în haine noi şi pe care le vedem în fiecare zi. Mai mult, aşa cum a promis Creţu, vizitatorii pot vedea Bistriţa de la înălţime datorită liftului, fiind, refăcute şarpantele dar şi efectuate lucrări la structura de rezistenţă. În anul 2012, întregul monument istoric a trecut din proprietatea Parohiei Evanghelice în cea a municipalităţii. Este vorba de o perioadă de 15 ani.

Potrivit primarului Ovidiu Teodor Creţu, pentru finalizarea lucrărilor de reabilitare a acestui simbol, municipalitatea va apela la surse de finanţare europene: ”Municipalitatea mai are nevoie de 2 milioane de euro pentru restaurarea pereţilor laterali, mobilier dar şi altele”, dar, aşa cum spunea primarul Creţu, acestea vor putea fi „rezolvate” într-un orizont de timp cuprins între cinci şi nouă ani: „ Vom accesa un proiect european pentru ceea ce mai este de făcut”, a mai precizat edilul Bistriţei. Precizăm faptul că refacerea completă de după incendiul devastator din 2008 a Bisericii Evanghelice a costat în final 3,4 milioane de euro. Cea mai mare parte dintre bani, aproape 2,4 milioane de euro a provenit de la bugetul local al Primăriei Bistrița, iar restul de bani au fost adunați de către Asociația Sașilor din Bistrița.

 

Reamintim că :

 

Biserica Evanghelică din Bistriţa-Năsăud, monument istoric din secolul al XIV – lea, care avea cel mai înalt turn din Transilvania, a fost cuprinsă de flăcări, miercuri seară, în jurul orei 19.00. Flăcările au cuprins turnul bisericii înalt de aproximativ 75 de metri şi care era înconjurat de schele. Turnul Bisericii Evanghelice din Bistriţa-Năsăud, monument istoric din secolul al XIV – lea, cuprins de flăcări, miercuri seară, s-a prăbuşit în jurul orei 20.30.

Biserica se afla în reabilitare, incendiul declanşându-se la schelele care înconjurau turnul bisericii,  flăcările fiind  văzute de la intrarea în oraş.

Biserica Evanghelică a fost construită iniţial în stil gotic, în secolul al XIV-lea şi completată în secolul următor. Ulterior, a fost modificată în stilul Renaşterii. O inscripţie atesta faptul că în martie 1560, sub conducerea arhitectului italian Petrus Italus, au început ample lucrări de consolidare şi completare care s-au încheiat în 1563. Ele au dat, de fapt, forma actuală a edificiului. Bisericii-hală, cu tribune peste navele laterale, i-au fost adăugate elemente noi: portalul principal şi alte două laterale şi frontonul de vest (influenţe ale Renaşterii).

Turnul bisericii domina oraşul prin înălţimea sa de 75 de metri, iar în interiorul bisericii se păstrau strane sculptate în 1516, lucrate de meşterul Johannes Begler.

Biserica Evanghelică este o clădire monumentală situată în mijlocul Pieţei Centrale a oraşului Bistriţa, datează din epoca Renaşterii şi a fost construită pe un edificiu mai vechi. Pe latura de sud se află încastrată în perete cea mai veche sculptură gotică din Transilvania, reprezentând un cavaler, ce datează din 1320.

Discuţiile privind fondurile necesare refacerii Bisericii Evanghelice din Bistriţa au început în  anul 2002.

Încă de atunci , Biserica Evanghelică din Bistriţa figura pe lista celor 28 de monumente pentru a căror restaurare Ministerul Culturii anunţa alocarea a peste un miliard de lei.

La începutul lui 2005, suma necesară resaturării clădirii era estimată la trei miliarde de lei.

În martie 2005, senatorul PNL Mircea Mereuţă anunţa că Ministerul Culturii şi Cultelor va aloca 230 de milioane de lei pentru elaborarea unui studiu de fezabilitate în vederea restaurării turnului Bisericii Evanghelice din Bistriţa, înalt de 75 de metri.

La sfârşitul lui 2005, Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului a aprobat alocarea, din bugetul anului 2006, a 850.000 de lei (8,5 miliarde de lei vechi) pentru execuţia unor lucrări de consolidare a Bisericii Evanghelice din Bistriţa, monument datând din secolul XIV-lea. În baza unei documentaţii întocmite de Primăria Bistriţa, conducerea ministerului a fost de acord să se implice în lucrări de consolidare a bisericii, care urmau să constea în refacerea în totalitate a acoperişului, intervenţia în structura de rezistenţă a clădirii, dar şi înlocuirea învelitorii.

 

Categoria: EVENIMENT