100 de sindicalişti din învăţământ au pichetat Palatul Administrativ

100 de sindicalişti din învăţământ au pichetat Palatul Administrativ

După ce săptămîna trecută ambulanţierii şi, mai apoi, sindicaliştii din Cartel Alfa au declanşat proteste la nivel judeţean şi naţional, luni a fost rândul profesorilor din cadrul Uniunii Judeţene a Sindicatelor Libere din Învăţământ. Potrivit liderului UJSLI Bistriţa-Năsăud, profesorul Emil Mocian, este vorba doar de o acţiune de pichetare la care au luat parte aproape 100 de sindicalişti. Mocian spune că membrii de sindicat reclamă faptul că sporurile salariale se calculează prin raportare la salariile de bază de anul trecut, ceea ce conduce la obţinerea unor venituri salariale mai mivi decât ar trebui de fapt.

Concret, angajaţii din învăţământ perd, în medie, peste trei procente din venitul brut, iar procentul poate fi mai mare, dacă au mai multe sporuri.

„ Totodată suntem nemulţumiţi de faptul că Executivul nu a cuprins în Legea Bugetului de stat pentru 2017 sumele necesare pentru plata sentinţelor judecătoreşti, în conformitate cu prevederile legale de eşalonare a plăţii acestor sentinţe. În medie, fiecare angajat din educaţie ar trebui să recupereze undeva la cinci mii de lei”, a explicat profesorul Mocian.

De asemenea, cadrele dicatice spun că programele şcolare sunt învechite şi neadaptate cerinţelor de pe piaţa muncii.

Care sunt cererile sindicaliştilor?

În acest context, Emil Mocian a precizat că FSLI cere Guvernului României începerea negocierilor şi încheierea unui acord scris până la data de 25 septembrie  2017, prin care să fie soluţionate următoarele solicitări: începând cu 1 octombrie, sporurile salariale  să se calculeze prin raportarea la actualele salarii de bază; la următoarea rectificare bugetară să existe toţi banii necesari pentru plata sentinţelor judecătoreşti. „Nu în ultimul rând, cerem ca până la finele acestei luni să se găsească o soluţie, astfel încât salariile nete din învăţământ, în anul 2018 să crească într-un procent mai mare decât cel anunţat de Executiv”, a conchis profesorul Mocian.

Categoria: EVENIMENT