10 zile pentru Bistrița: Vineri marele Târg își deschide porțile!!!

10 zile pentru Bistrița: Vineri marele Târg își deschide porțile!!!

Timp de 10 zile, Bistrița, bistrițenii dar și oaspeții acestora vor petrece pe muzică populară sau ușoară, se vor bucura de un colaj simfonic pe temele muzicale ale nemuritorilor de la ABBA sau vor lua parte la diferite acțiuni culturale, toate dorind să reîntregească , simbolic, veacul trecut de la marea Unirea din 1918. Nu trebuie uitat de concertul extraordinar susţinut de Ştefan Pop&Friends şi Noua orchestră Transilvană, dirijor David Crescenzi (Italia).

 

FESTIVITATEA DE DESCHIDERE

Are loc mâine, cu începere de la ora 10.00 la Palatul Culturii, programul fiind următorul: Intonarea imnurilor României și Europei, discursul de deschidere al primarului municipiului Bistriţa, Ovidiu Crețu. El va fi urmat de speachurile Doinei Pană, deputat PSD, Ovidiu Frenț, prefectul județului Bistrița-Năsăud, Ioan Țintean, vicepreședinte al Consiliului Județean. De asemenea, profesorul Vasile Duda va vorbi despre ”Bistrița și Centenarul Marii Uniri”. Mesaje pentru Bistrița și bistrițeni vor avea și reprezentanții orașelor înfrățite: Danielle Dard, prim viceprimar servicii sociale – Besançon, Christoph von den Driesch, primar – Herzogenrath, Ulrich Stücker, primar – Wiehl, Ralph Schäfer, consilier local – Wels, Dariusz Lesicki, viceprimar – Zielona Gora, Moshe Basch – Rehovot dar și unul din marii prieteni ai orașului nostru, Hans Franchy, preşedintele Asociației Sașilor Bistrițeni din Germania.

Tot în cadrul evenimentului, va avea loc și înmânarea DECLARAȚIEI UNIRII ROMÂNIEI CU BASARABIA profesorului Vasile Gîtlan, director adjunct al ’’Liceului Principesa Natalia Dadiani’’ din Chișinău. Un alt punct important al zilei de mâine este acordarea și înmânarea titlului de Cetăţean de Onoare al municipiului Bistriţa, Bernadettei Szocs, multiplă campioană națională și europeană la tenis de masă. Cel care va primi titlul va fi tatăl Bernadettei, Janos Szocs.

Deschiderea Parcului de aventură ”Cocoș. Bistrițenii sunt așteptați la distracție, natură și aventură

Este unul din evenimentele de bază ale Târgului Mare al Bistriţei, deschiderea oficială fiind programată pentru data de 24 august în Complexul Wonderland.
Inaugurarea parcului de aventură ”Cocoș” va avea loc la ora 12.00 în Wonderland. În „Aventura Parc”, cei cărora le plac acest gen de activităţi au la dispoziţie trei tiroliene, un traseu printre copaci format din 13 platforme, cu grad de dificultate mediu, şi două panouri de căţărare.

„Este format din 13 platforme, care fac legătura între 11 ateliere. Mai avem două ateliere pentru copii până la 6 ani, care vor veni însoţiţi de părinţi, sunt foarte uşoare. Mai avem încă trei tiroliene, cea mai lungă fiind de 70 de metri, celelalte două sunt mai abrupte şi mai scurte. Traseul poate fi folosit de către orice persoană fizică sănătoasă, indiferent de capacitatea ei fizică, dar trebuie parcurs cu atenţie. Avem 10 echipamente de asigurare, fiecare persoană se asigură şi riscul de accident este foarte scăzut. Dezvoltă abilităţile fizice şi capacităţile de a parcurge obstacole la înălţime, spiritul de echipă, spiritul de aventură. Cred că este un obiectiv frumos, care va fi folosit şi gustat de către toţi cetăţenii municipiului Bistriţa”, a declarat viceprimarul Bistriţei, Cristian Niculae. Potrivit lui Niculae, această investiţie se ridică la 109.000 lei.

Până la sfârşitul lunii august, parcul de aventură va fi completat cu două piste pentru biciclişti, iar anul viitor primăria intenţionează să creeze şi o pistă de downhill şi să monteze o instalaţie de tip alpine coaster.

Accesul în „Aventura Parc” se va face cu telescaunul, care a fost dotat cu 33 de suporţi pentru biciclete. Preţul unui tur complet, care include urcare şi coborâre, este de 15 lei pentru adulţi şi de 10 lei pentru copii şi tineri.

Pentru două ore de acces în parcul de aventură, se vor plăti suplimentar 30 de lei pentru adulţi şi 20 de lei pentru copii şi tineri, vârsta minimă admisă fiind de 4 ani.

Programul de funcţionare al „Aventura Parc” va fi de miercuri până vineri între orele 12,00 – 18,00, iar sâmbătă şi duminica între orele 10,00 – 18,00.

” Echipa noastră va instrui participanții asupra modului de folosire a echipamentului și îi vom asista pe participanți pe toată durata traseului. Nu ezitați să fiti alaturi de gașca noastră fericită, in care noi, instructorii, suntem alături de voi”, mai spun organizatorii.

De altfel, din programul târgului nu lipsesc concursurile şi întrecerile sportive, unele organizate în pădurea Schullerwald sau la ştrandul Codrişor, fiind vorba de concursuri de biciclete pentru copii, volei şi baschet, Cupa Bistriţa la fotbal sau partide de tenis – Grand Slam Tennis Club Bistriţa, dar şi demonstraţii de grafiti.

În ceea ce priveşte actele de cultură dedicate Centenarului, în cele 10 zile ale târgului, sunt programate şapte vernisaje a tot atâtea expoziţii de gravură, sculptură, foto-documentară, grafică, pictură, dar şi cu experimente artistice ale elevilor de la Liceul de Arte „Corneliu Baba”.

Folclor, muzică cultă şi pop-rock

Aşa cum era de aşteptat, spectacolele de folclor vor avea loc pe scena din Heidenfeld, în timp ce trupele de pop-rock se vor produce pe scena de pe Pietonal. Nu vor lipsi din spectacolele folclorice Ansamblul profesionist „Cununa de pe Someş”, Ansamblul „Cununiţa” şi „Doiniţa” – Bistriţa, „Comori ardelene” – Turda, Ansamblul „Emilia Bubulac” – Gorj, Ansamblul „Doina Gorjului” , Ansamblul „Doruri sătmărene”, „Flori de Romanaţ” – Olt, Ansamblul „Florile Bârsavei” – Timiş, sau „Meseşul” – Zalău.
Pentru muzica pop-rock, capetele de afiş sunt Alina Eremie (24 august), Liviu Teodorescu (26 august), Lidia Buble (27 august), Andreea Bălan (28 august), Cargo (29 august), Moonside, DJ Adrian Eftimie (muzică electronică – 30 august), Ştefan Bănică Jr. (1 septembrie) şi Delia (2 septembrie).

Alte două evenimente sunt programate pe scena din zona centrală. Sâmbătă, 25 august, Opera Grup Project va aduce în faţa publicului piese cunoscute din repertoriul românesc şi internaţional, dar şi un colaj simfonic ABBA. În 31 august, într-un spectacol dedicat Cetăţenilor de Onoare, dar şi bistriţenilor trecuţi de prima tinereţe, alături de Orchestra Centrului Cultural Municipal, care va prezenta un program de romanţe, canzonete, cafe-concert, va urca pe scenă Cătălin Crişan.

Nu trebuie să uităm şi de concertul extraordinar de joi, 30 august, de la Biserica Evanghelică, susţinut de Ştefan Pop&Friends şi Noua orchestră Transilvană, dirijor David Crescenzi (Italia).
Lansări de carte, dezvelirea plăcii Casina Romana, conferinţe, Noaptea Albă a Bisericii Evanghelice, dar şi două zile de Târg medieval completează programul celor zece zile de Târg Mare la Bistriţa.

Categoria: EVENIMENT